Home
Sponsormogelijkheden

Nieuwsbrief

Abonneer je nu op onze elektronische nieuwsbrief!

Social Media

Ook STEPP heeft een eigen facebookpagina!
Bezoek ons

STEPP kan je ook vinden via LinkedIn!
Bezoek ons

Volg STEPP op Twitter!
Bezoek ons

STEPP MAGAZINE

Driemaandelijks magazine voor theatertechniek, theaterarchitectuur en scenografie. Nummer:

Inhoud van magazine Nr. 130:

Nieuwe juwelen voor een oude dame

In 1913 werd in Gent het Feestlokaal van de Coöperatieve Maatschappij Vooruit geopend. In dit zalencomplex hoopten de vooruitstrevende socialistische leiders om de fabrieksarbeiders onderdak te bieden tegen de willek(e)uren van het grootkapitaal. Vooruit moest een feest-en kunstencentrum worden waar arbeiders tegen democratische prijzen konden eten, drinken en van cultuur genieten.


Door: Jan Decalf
Live 3D immersieve sound waar je het verwacht

Driedimensioneel onderdompelend geluid, precies waar je het verwacht voor podium en broadcast. De spatial audiotechniek maakt momenteel een ware revolutie door en geeft de kijker en bezoeker net dat stukje audiobeleving dat de sensatie van evenementen, theater en bioscoop helemaal afmaakt. Sinds 2017 is spatial audiomixing in een stroomversnelling gekomen en spreekt men van ‘The inevitable future of live sound: Inside the world of 360 audio’.


Door: Ulco Schuurmans
Doeken en decibels: nieuwe oplossingen voor oude problemen

Iedereen kent ShowTex als de marktleider in podiumtextiel. Al was het alleen al om het feit dat elke technieker ooit wel eens een uiltje heeft geknapt op een zak van hun moltondoek. Maar ze doen er veel meer dan alleen afstopping. De catalogus wordt elk jaar dikker en omvat intussen al een uitgebreide sectie met toepassingen voor het akoestisch behandelen van ruimtes. In het hoofdkwartier in Burcht werden enkele applicaties voorgesteld en de fysische principes erachter toegelicht.


Door: Jan Decalf
ETTE: De tien geboden van theatertechniek - 2. Bijdragen aan een veilige en duurzame werkomgeving

In deze tweede aflevering van onze reeks over de tien basiscompetenties van het ETTE veiligheidspaspoort presenteren we: bijdragen aan een veilige en duurzame werkomgeving. Je bent niet alleen wanneer je op het podium werkt. Je zal er samenwerken met collega's van je eigen team, van de locatie waar jullie op tournee zijn of van het gezelschap dat bij jullie op bezoek is. Dit kunnen professionals of amateurs zijn. In sommige gevallen zal dit team ook externe aannemers, freelancers of vrijwilligers hebben. Meer en meer voorstellingen spelen niet meer op de traditionele theaterpodia. Soms werk je zelfs op een locatie die niet ontworpen is voor theater of evenementen. De medewerkers op die locaties zijn niet bekend met de gewoonten in theater en evenementen en zijn waarschijnlijk helemaal niet opgeleid in ons domein.


Door: Chris Van Goethem
BESA Meet the members

Podiumtechniek is een huis met vele kamers en je komt toepassingen ook ver buiten concertzalen en theaters tegen. Bijvoorbeeld in de evenementensector. BESA is de zusterorganisatie van STEPP en net zoals bij ons vormen de leden een bont en divers publiek.


Door: Sam Swerts
Uit de oude doos: Akoestiek, daar moet je niet alleen oren naar hebben

Voor de meeste bouwheren en  architecten is akoestiek slechts een vervelend aanhangsel van het bouwproces. Onvoorspelbaar, onberekenbaar, kortom een onaangename bijkomstigheid. Ook zo voor technici: te droog, teveel nagalm... Een doekje erbij, hier en daar een paar plaatjes hard materiaal ophangen en klaar is Kees. Dat leek ons een nogal subjectieve werkwijze. Vandaar dat we te rade gingen bij Vincent Spruytte van Avitech -Acoustical and Vibration Technology die professioneel met akoestiek bezig is. Op zijn recente palmares prijken onder meer de heropende Stadsschouwburg in Kortrijk en het Kunstencentrum Vooruit in Gent.


Door: Jacques BerwoutsJaargang 8
Nr. 130 - 12/2018
Redactie STEPP Magazine
E-mail: info@stepp.be
  Dit nummer bestellen
  Op zoek naar een specifiek artikel ? Consulteer dan hier de volledige index van artikels uit Bastt-Aktualiteiten, Proscenium en STEPP-magazine.
© 2019 STEPP vzw. Alle rechten voorbehouden. D&D by Invoke Mediaworks.