Home
Sponsormogelijkheden

Nieuwsbrief

Abonneer je nu op onze elektronische nieuwsbrief!

Social Media

Ook STEPP heeft een eigen facebookpagina!
Bezoek ons

STEPP kan je ook vinden via LinkedIn!
Bezoek ons

Volg STEPP op Twitter!
Bezoek ons

STEPP MAGAZINE

Driemaandelijks magazine voor theatertechniek, theaterarchitectuur en scenografie. Nummer:

Inhoud van magazine Nr. 126:

De Roma is niet op één dag gebouwd

Vorige zomer werd één van de coolste concertzalen van Vlaanderen grondig gerenoveerd. Denk daarbij niet aan het gedaver van breekhamers en de geur van vers beton, hier werd met precisie en state-of-the-art technieken ingegrepen. Het was meer een wellnesskuur dan een facelift voor de oude dame. 


Door: Jan Decalf
Active Acoustic Enhancement

De akoestiek in een zaal beïnvloeden met behulp van microfoons, luidsprekers en processors. Dat is waar actieve variabele akoestiek over gaat. Ron Bakker leverde in november 2012 een bijdrage over dit onderwerp aan de Tonmeistertagung. Dit artikel is daarop gebaseerd.


Door: Ron Bakker
Boekbespreking

In ‘The Art of Light on Stage’ verkent de ontwerper Yaron Abulafia de geschiedenis van theaterverlichtingsontwerp. Hij gaat hierbij op zoek naar de poëzie van het licht en brengt de evolutie van het verlichtingsontwerp in kaart tegen een achtergrond van hedendaagse realisaties en middelen. Het boek kijkt naar het materiaal en het conceptuele, het technologische en het transcendentale. 


Uit de oude doos

Richtlijnen ter voorkoming van perturbatie in klank (= audio) en of videoketens, tengevolge van het gebruik samen met thyristorregelsystemen


Met de deur in huis: theater op bestelling

In voorbij edities van STEPP Magazine hadden we het al over nieuwe interpretaties van wat voor een theater moet doorgaan. Het is zeker zo dat theatermakers en performers vaker op zoek gaan naar speelplaatsen buiten de muren van de schouwburg. Maar je hoeft daarbij niet noodzakelijk aan ongewone locaties te denken, het kan ook op de meest alledaagse plekken. In je woonkamer, bijvoorbeeld.


Door: Jan Decalf
CUE 2018: het startsein voor elk podiumevent

Bent u werkzaam bij een poppodium, theater, schouwburg, concertzaal, congrescentrum, cultuurcentrum, museum, attractie of aula? Of werkt u voor een tentoonstelling, evenement of entertainment zonder vaste locatie? Kom dan op 15, 16 en 17 januari 2018 naar Rotterdam Ahoy en oriënteer u op het aanbod van technische faciliteiten voor binnen- en buitenpodia. Een voorbeschouwing.


Schuif een stoel bij en zet u

Het is de functionele definitie van een theater: een plek waar het publiek wordt ontvangen om naar een opvoering te kijken. De inrichting van het huis is daarop gericht. Daarin onderscheidt een theater zich van een zwembad of een sporthal. Het aanbieden van zo mogelijk comfortabele zitplaatsen behoort tot dus tot de essentie. Toch is de tribune het meest aan de aandacht ontsnapte stukje podiumtechniek. 


Door: Koen Koch
Sitemap: de STEPP-website binnenstebuiten gekeerd

Als steunpunt staat STEPP garant voor degelijke ondersteuning van de leden en de sector door middel van thematische symposia, advies, spreiding van expertise, opleidingen en sensibilisering. Informatie verspreiden behoort dan ook tot één van de kernopdrachten. Dit doen we niet alleen via het driemaandelijkse tijdschrift STEPP Magazine dat momenteel voor u ligt of d.m.v. interessante lezingen op onze STEPP contactdagen, maar evengoed via de STEPP website.


Door: Bert Moerman
Solid traces: architect en scenografe Shizuka Hariu

Juli 2017, in het Kuandu Museum of Fine Arts en het Goethe Instituut in Taipei gaat de vierde editie door van World Stage Design. Een vierjaarlijks evenement georganiseerd door Oistat waar bezoekers en theatermakers van over de hele wereld de kans krijgen elkaar te ontmoeten, workshops en lezingen te volgen, voorstellingen te zien en deel te nemen aan de tentoonstelling. Deze tentoonstelling wordt vooraf gegaan door een strenge selectie waarvoor ontwerpers zich kunnen inschrijven. Dit jaar ontving World Stage Design ontwerpen van 600 scenografen uit 35 verschillende landen. 168 finalisten werden tentoongesteld in Taipei. De genomineerden worden verdeeld in verschillende categorieën zoals kostuum, decor, space, geluid en lichtontwerp. Als kers op de taart was er de ceremonie waar bronzen, zilveren en gouden bekroningen werden toegekend aan de verschillende categorieën. Nieuw dit jaar was de aparte studenten tentoonstelling waar het niveau zeer hoog lag. Meer dan 15.000 bezoekers uit 58 landen, bezochten deze 10 dagen durende tentoonstelling. STEPP sprak met de Belgische laureaat Shizuka Hariu.


Door: Hanneke Van de KerkhofJaargang 7
Nr. 126 - 12/2017
Redactie STEPP Magazine
E-mail: info@stepp.be
  Dit nummer bestellen
  Op zoek naar een specifiek artikel ? Consulteer dan hier de volledige index van artikels uit Bastt-Aktualiteiten, Proscenium en STEPP-magazine.
© 2018 STEPP vzw. Alle rechten voorbehouden. D&D by Invoke Mediaworks.