Home
Sponsormogelijkheden

Nieuwsbrief

Abonneer je nu op onze elektronische nieuwsbrief!

Social Media

Ook STEPP heeft een eigen facebookpagina!
Bezoek ons

STEPP kan je ook vinden via LinkedIn!
Bezoek ons

Volg STEPP op Twitter!
Bezoek ons

STEPP MAGAZINE

Driemaandelijks magazine voor theatertechniek, theaterarchitectuur en scenografie. Nummer:

Inhoud van magazine Nr. 127:

20 jaar Vlaams cultuurbudget: hoger of lager ?

Er doen veel verhalen de ronde over de evolutie van het cultuurbudget. Gaat het na de stevige besparingen nu opnieuw omhoog? Welke cultuurminister was de grootste investeerder of de strengste (be)spaarder? En welke deelsector heeft daar het meest bij gewonnen of verloren? Een fijnmazige analyse van de begrotingscijfers sinds 2000 belooft in 2018 een hoopgevend herstel, maar nog niet tot het niveau van 2009.


Door: Bart Caron
De Corsicaanse lift

Bryan Buddaert en Jasper Cosemans zijn aan hun laatste jaar podiumtechnieken bezig op het RITCS in Brussel. Tijdens de workshop Special Effects waren ze zo begeesterd door wat je met mechaniek kan bereiken dat ze besloten om er zelf een na te bouwen.


Door: Bryan Buddaert en Jasper Cosemans
Inkaderen en ophangen

De CUE/VPT Innovatieprijs is gewonnen door de Stavaria van de firma StaPoTech. De jury was unaniem in de toewijzing van de winnaar. “In al zijn eenvoud een mooie oplossing voor een variabele lengte van een staalkabel.”


Door: Coen Jongsma
Het lichtend pad

Wij zijn geschiedenis een beetje kent weet wel dat een feest van het licht tijdens de donkerste dagen van het jaar geen nieuw idee is. Fakkeltochten en vuurwakes dateren van ver voor de kerstening. Wel relatief nieuw is de hoogtechnologische vertaling van die oude gebruiken. En het is een kunstvorm die overslaat. Een beetje zichzelf respecterende stad of instelling houdt een nocturne of heeft ergens een lichtspektakel.


Door: Jan Decalf
Uit de oude doos: tekensjablonen

Iedereen die niet vertrouwd is met het reilen en zeilen van producties vraagt zich af wat de job van technicus inhoudt. Veelal verglijdt de omschrijving dan gemakshalve naar ‘s avonds wat aan die knopjes draaien. Dat er aan elke voorstelling behoorlijk wat voorbereiding te pas komt en er dikwijls vanaf ‘s morgens al gebouwd wordt, is voor velen een verrassing. Dat er in aanloop van die avond nog veel meer planningswerk aan te pas komt, is al helemaal speciaal.


Transparency and reflection: alternative projection surfaces

In live events increasingly more video and other projection is being used. On top of that, artists do not want to limit themselves by just projecting on a flat projection screen anymore. ALl kinds of surfaces are being used.


Door: Ivo Kersmaekers
In memoriam

Hugo Johannes Van Uum (1958-2018)

Benoit Dugardyn (1957-2018)

Alexandre Obolensky (1952-2018)


Een nieuwe norm voor hijs- en hefinstallaties: Europa eist haar rol op

Sinds kort ligt het ontwerp voor de nieuwe Europese norm voor hijs- en hefinstallaties in de entertainmentindustrie ter inzage. Het uitgelezen moment om er kennis van te nemen, zegt commissielid Gert Jan Brouwer. “Nu kan je er commentaar op geven.”


Door: Koen Koch
Boekbespreking: Acoustics in performance - Richard E. Honeycutt

Het is een ervaring die geen enkele klanktechnicus vreemd is: je bent meegereisd met je groep of gezelschap en je komt de plaats van het concert binnen... en je krijgt dat sluipende gevoel van “vanavond wordt het pompen of verzuipen”. Een optreden in een galmende fabriekshal of een artistiek figuur dat onmogelijke eisen stelt. Daar valt op dat moment dan niet tegenop te schertsen. Daar bestaat geen plug-in voor. Waar wel wat aan te doen is, is aan het voorkomen van akoestische problemen. Die worden meestal veroorzaakt door beslissingen die genomen werden zonder enige notie van hoe akoestiek werkt en op welke principes geluidsversterking isgestoeld. Om daar aan tegemoet te komen, is er nu ‘Acoustics in Performance’
Jaargang 7
Nr. 127 - 03/2018
Redactie STEPP Magazine
E-mail: info@stepp.be
  Dit nummer bestellen
  Op zoek naar een specifiek artikel ? Consulteer dan hier de volledige index van artikels uit Bastt-Aktualiteiten, Proscenium en STEPP-magazine.
© 2018 STEPP vzw. Alle rechten voorbehouden. D&D by Invoke Mediaworks.