Home
Sponsormogelijkheden

Nieuwsbrief

Abonneer je nu op onze elektronische nieuwsbrief!

Social Media

Ook STEPP heeft een eigen facebookpagina!
Bezoek ons

STEPP kan je ook vinden via LinkedIn!
Bezoek ons

Volg STEPP op Twitter!
Bezoek ons

GELUID

Laatste update: 30/10/2023

STEPP-Basiscursus geluid
Geluidsnormen Vlaanderen
Geluidsnormen Brussel
Radiofrequenties
OISTAT Sound Design Workgroup
STEPP-Werkgroep Geluid
Literatuur
Tips, tools & links


 

STEPP-Basiscursus Geluid

STEPP

Elk jaar organiseert STEPP tegen een zeer democratisch tarief een basiscursus voor de beginnende geluidstechnicus en i.s.m. OpenDoek. Hou onze opleidingskalender in de gaten.

 

Geluidsnormen Vlaanderen

Op 1 januari 2013 traden in Vlaanderen de geluidsnormen voor elektronisch versterkte muziek in voege. Ondertussen zijn in april 2015 een reeks errata gepubliceerd. Wie nog eens alles op een rijtje wil zetten kan hier terecht:

Lees ook:

Voor bioscopen in Vlaanderen geldt een specifieke wetgeving; meer daarover vind je op de themapagina audiovisuele technieken.

 

Geluidsnormen Brussel

Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er ondertussen geluidsnormen voor versterkt geluid. Belgie zou Belgie uiteraard niet zijn mochten die niet verschillen met wat in Vlaanderen in voege is. Mede daarom bleef een eerste ontwerptekst jarenlang kamperen op het bureau van verschillende brusselse ministers. Na advies van o.m. STEPP werd eind 2016 een tweede ontwerptekst verspreid, waarbij eenzijdig nog een aantal zaken werden toegevoegd maar waarbij de uiteindelijke norm ook grosso modo redelijk geharmoniseerd is geraakt met de norm in Vlaanderen. Er zijn echter nog steeds verschillen en accenten. Het grootste verschil zit hem in het feit dat in Brussel naast dB(A)-normen ook dB(C)-normen worden gehanteerd.

De Brusselse geluidsnormen voor versterkt geluid zijn van kracht vanaf 21 februari 2018. Lees meer:

 

Lees ook:

 

Radiofrequenties

Door de liberalisering van de frequentiemarkt (lees: het uitbouwen van 4G-netwerken voor mobiel internet) zullen er in de nabije toekomst een aantal radiofrequenties verdwijnen, of tenminste niet meer legaal toegankelijk zijn voor bepaalde zendapparatuur. Dit wil zeggen dat ook een deel van de apparatuur dit op dit moment gebruikt wordt in principe vervangen zal moeten worden.

Logo PMSEAlle info vindt u op de PMSE-themapagina

 

OISTAT Sound Design Workgroup

OISTAT     Volg hier de werkzaamheden van de OISTAT Sound Design Workgroup. 


STEPP-Werkgroep Geluid

STEPPBinnen STEPP zijn 6 themawerkgroepen actief, die de inhoudelijke lijn van STEPP uitzetten. Wil je actief deelnemen aan de STEPP-Werkgroep Geluid, neem dan contact op met werkgroepvoorzitter Roel Proesmans.

 

 

Tips, tools & links

In de groep Techniek & Infrastructuur, het STEPP-forum via Kenniskantoor, kan je ook terecht voor je vragen, weetjes en ideeën inzake geluid, zowel voor de beginner, de pro als de nerd.

 

Hier kan je de presentaties van de Contactdag 'Audio- video- & lichtnetwerken' van dinsdag 21 oktober 2014 in deSingel nalezen:

Bekijk hier ook de presentatie "Luidsprekersystemen van A tot Z" van Erik Loots van de Contactdag Geluid op 27 oktober 2015 in Capitole Gent.

Hier kan je de presentaties van de Contactdag "Akoestiek" op 17 oktober 2017 in CC De Factorij in Zaventem:


Links:

Whitepapers:

Andere:

 

Archief STEPP-Magazine/Proscenium:

 

AESLink naar de website van de Audio Engineering Society 

 

ZichtlijnenConsulteer hier het archief van geluidgerelateerde artikels uit Zichtlijnen, het magazine van onze Nederlandse zustervereniging VPT.




© 2024 STEPP vzw. Alle rechten voorbehouden. D&D by Invoke Mediaworks.