www.oistat.org
OISTAT is de internationale organisatie van scenografen, theatertechnici en theaterarchitecten. Landen zijn vertegenwoordigd door een vereniging (zoals STEPP vzw), sinds kort kunnen ook individuen lid worden - onder bepaalde voorwaarden. OISTAT vertegenwoordigt ruim 20.000 mensen in 47 landen. De afkorting staat voor Organisation Internationale des Scénographes, Techniciens et Architectes de Théâtre.
Het werk binnen OISTAT gebeurt in zes commissies: Architectuur, Opleidingen, Techniek, Geschiedenis (Research), Scenografie (Performance Design) en Publicaties. Iedere commissie komt in principe minimaal één keer per jaar bijeen en voert projecten uit. Er zijn subcommissies voor bijvoorbeeld licht- of geluids-ontwerpers. Bovenaan zetelt het hoofdbestuur (Executive Committee).
Om de activiteiten te coördineren beschikt Oistat over een secretariaat. Van 1993 tot 2005 was het gevestigd in Nederland (met subsidie van het Ministerie van OC&W), en sindsdien in Taipei, Taiwan (met subsidie van het Taiwanese Ministerie van Cultuur). Naast het Executive Committee en het secretariaat steunt de OISTAT-werking op Nationale 'Centres' als derde pijler, waarbij STEPP optreedt als Belgian Centre. Als lid van STEPP ben je derhalve automatisch ook lid van OISTAT.
Vanuit STEPP zijn de volgende personen actief binnen OISTAT:
Het voornaamste doel van OISTAT is kennis uitwisselen, innovatie delen, experiment promoten en internationationale samenwerking bevorderen. OISTAT vormt een wereldwijf netwerk van specialisten, opleidingsverantwoordelijken, researchers, studenten en bedrijven.
Hieronder enkele van de meest zichtbare OISTAT-activiteiten.
Scenofest
Tijdens de Praagse Quadriennale organiseert OISTAT Scenofest, een randprogramma met lezingen en workshops.
World Stage Design
De tentoonstelling World Stage Design is een alternatief en een aanvulling op de PQ. PQ werkt "exclusief": elk land kiest de ontwerpers die getoond worden, en verder kan niemand uit dat land meedoen. World Stage Design werkt "inclusief" omdat iedereen kan deelnemen, niet alleen bekende ontwerpers, maar ook studenten en beginnende ontwerpers.
Digital Theatre Words
Digital Theatre Words is het vervolg op het boekje Theatre Words. Het is een digitale tool om online de betekenis van 4000 theatertechnische termen op te zoeken in 25 talen. Een woordenboek dus, maar in de volgende fase moet het een encyclopedie worden met uitgebreide beschrijving van elke term. Dat kan per land of taal flink verschillen, omdat met hetzelfde woord in andere landen of talen soms iets heel anders bedoeld wordt.
World Scenography Book
Driedelige uitgave met een overzicht van de scenografie van 1975 tot heden. Het eerste deel bevat vierhonderd ontwerpen van over de hele wereld, uit de periode van 1975 tot 1990.
Theatre Architecture Competition
De theatre architecture (TAC) is een internationale wedstrijd die elke 4 jaar wordt georgansieerd sedert 1978 met als doel nieuwe ideeën omtrent theaterarchitectuur en interdisciplinaire studie te bevorderen. De wedstrijd staat open voor jonge architecten en architectuurstudenten. Op deze manier vormt de wedstrijd een poort op de theaterwereld.
Technical Invention Prize
Wedstrijd voor technische gadgets & inventiviteit, opgestart door de Technology Commission in 2011.
Lees ook:
|