Laatste update: 30/10/2023
SARC-memorandum infrastructuur Fonds voor Culturele Infrastructuur (FoCI) Toegankelijkheid European Theatre Architecture Database OISTAT Theatre Atlas OISTAT Architecture Commission STEPP-Werkgroep infrastructuur Literatuur Meer info, artikels & links
SARC: Aanbevelingsnota beleid infrastructuur in de brede culturele sector
Onze huidige culturele infrastructuur begint te verouderen en dat brengt op termijn grote kosten met zich mee. Hoe gaan we hier in de toekomst, zowel beleidsmatig als inhoudelijk mee om? En voldoet die infrastructuur in zijn huidige vorm nog aan de noden van makers en bespelers ? Een vernieuwde inzet en strategie die leidt naar nieuwe visie is aan de orde.
Evoluties in de culturele sector (hybridisering, groeiende kunstenpraktijk, toename van interdisciplinaire projecten, etc.) vereisen een aangepaste infrastructuur. De context van de kunstenpraktijk is de voorbije jaren grondig gewijzigd, daardoor zal ook de noodzaak aan verschillende podia en infrastructuren blijven bestaan. Maar niet enkel gevestigde waarden behoeven degelijke infrastructuur, er is ook nood aan aangepaste ruimtes voor beginnende artiesten.
Op vraag van de Strategische AdviesRaad Cultuur, de adviesraad inzake cultuurbeleid van het kabinet van de minister waarin STEPP de stem van de ontwerpende, productionele en technische krachten van de brede culturele sector is, schreef Johan Penson dit memorandum rond de toekomst van technische infrastructuur in de brede culturele sector.
- Vind hier ook zijn presentatie "Infrastructuur: van beleid tot dagelijkse praktijk" die hij verzorgde op de Contactdag "Aanbestedingen" op 15/10/2103 in Aalst.
- Vind hier een samenvatting uit het jubileumboek "Over de kracht van cultuur- en gemeenschapscentra: gisteren, vandaag en morgen" n.a.v. 40 jaar cultuur- & gemeenschapscentra.
- In de workshop "Culturele infrastructuur: creatieve plek, hub, kweekvijver, inspiratie bad van de cultuur van de toekomst?" op de VVC-dag van 28 september 2017 focuste Johan Penson op deze thema's. De krachtlijnen van het SARC-advies "Bouwen aan culturele ruimtes" werden geanalyseerd en de - deels daarop gestoelde - nieuwe bovenlokale investeringssubsidies (van het FoCI) kwamen aan bod. De begeleidende powerpoint vindt u hier.
FoCI: Fonds voor Culturele Infrastructuur
Om de eigen culturele infrastructuur te beheren doet de Vlaamse overheid beroep op de Vlaamse Openbare Instelling (VOI) Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI).
Het FoCI treedt op als bouwheer voor de eigen accommodaties van de Vlaamse Gemeenschap in de sectoren Cultuur en Jeugd voor een dertigtal gebouwen.
De Vlaamse overheid verleent ook investeringssubsidies voor grote (stedelijke) en sectorale accommodaties in de sectoren jeugd en cultuur. Voor de beleidsperiode 2017-2021 kunnen er o.a. subsidies worden aangevraagd voor automatisering van theatertrekken, verbetering van de toegankelijkheid of het energiezuiniger maken van culturele infrastructuur.
Toegankelijkheid
Lees ook:
European Theatre Architecture Database
European Theatre Architecture is een databank die alle bestaande kennis over theaterarchitectuur in Europa verzamelt en in een gestructureerde publieke databank. Het project startte in 2008 en richtte zich in eerste instantie tot theaterarchitectuur in Centraal-Europa. Vanaf dit jaar is het project uitgebreid naar heel Europa.
De EUTA databank is het eerste en meest ontwikkelde geïntegreerde systeem van gestructureerde gegevens over theater architectuur in Europa. Het biedt niet alleen informatie over de geschiedenis van elk theater (datum van opening, diverse reconstructies, investeerders, architecten, kunstenaars enz.), maar ook over zijn huidige situatie, met inbegrip van de beschikbare technische uitrusting. Er is ook plaats voor foto's en illustraties. De databank geeft alle theaters op een kaart weer, met de mogelijkheid om te filteren op basis van datum van opening, de locatie, het type zaal en andere criteria. Momenteel bevat de databank al meer dan 280 theaters uit heel Europa.
Reeds jaren proberen allerlei instanties en individuen initiatieven te ontplooien om een standaard technische fiche te ontwikkelen. Praktisch alle projecten in alle landen zijn tot nog toe stukgelopen op enerzijds de kleinschaligheid van het initiatief en anderzijds het feit dat men té veel informatie in de fiches wou stoppen, waardoor ze nooit volledig ingevuld raakten. Ondertussen werden de mogelijkheden en de toegankelijkheid van het internet uitgebreider. OISTAT en STEPP willen nogmaals een initiatief voor de Vlaamse en Brusselse schouwburgen nemen. Via de nieuwe "elektronische-middelen" kan het vandaag sneller en eenvoudiger zijn om alle nodige informatie te verzamelen. De voordelen daarvan zijn duidelijk: de technische infrastructuur van theaters wordt niet alleen eenduidig weergegeven, ze wordt ook vergelijkbaar, en door het digitaliseren wordt het nog zoek- en sorteerbaar. De ingevulde fiche wordt automatisch beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans, en zowel in metrische als imperial maatvoering. Zodoende wordt dit ook voor u een bruikbaar instrument voor uw contact met buitenlandse gezelschappen.
Bezorg vandaag nog uw technische fiche. Wij nemen uw gegevens op in onze TT-Gids. Download hier een lege fiche.
OISTAT Architecture Commission
STEPP-Werkgroep Infrastructuur
Binnen STEPP zijn 6 themawerkgroepen actief, die de inhoudelijke lijn van STEPP uitzetten. Wil je actief deelnemen aan de STEPP-Werkgroep Infrastructuur, neem dan contact op met werkgroepvoorzitter Johan Penson.
Meer info, artikels & links
In de groep Techniek & Infrastructuur, het STEPP-forum via Kenniskantoor, kan je ook terecht voor je vragen, weetjes en ideeën inzake infrastructuur, zowel voor de beginner, de pro als de nerd.
Links:
Publicaties:
Archief STEPP-Magazine/Proscenium:
Consulteer hier het archief van infrastructuurgerelateerde artikels uit Zichtlijnen, het magazine van onze Nederlandse zustervereniging VPT.
|