Laatste update: 30/10/2023
FARO, steunpunt voor cultureel erfgoed en STEPP hebben de handen in elkaar geslagen om een themawerking rond tentoonstellingsscenografie, tentoonstellingsproductie en museumtechniek uit te werken. De werkgroep "tentoonstellingsproductie & museumtechniek", met ontwerpende, productionele en technische krachten van vele musea en cultuurcentra, komt regelmatig samen voor intervisie en plaatsbezoeken. Daar kijken we vooral naar wat we van elkaar kunnen leren vanuit het uitgangspunt "What if your museum was my theatre?". Actuele thema's zoals veiligheid, interactieve audiovisuele middelen, belichting, etc. komen aan bod.
Hieronder verzamelen wij alvast een heleboel interessante links:
- Op controlgeek.net vind je een hele reeks video lectures rond show control en automatisatie van de hand van John Huntington, Professor of Entertainment Technology, sound engineer, en auteur van het boek "Show Networks and Control Systems"
Bezoek ook de website van ICAMT, International Committee for Architecture and Museum Techniques
Beurzen & conferenties:
Opleidingen:
Erfgoedwijzer.be biedt gestructureerde informatie over de geïntegreerde risicobeheersing van de erfgoedcollecties die we willen bewaren. Zo'n geïntegreerde risicobeheersing is het fundament van alle collectiezorg. Het doel is: samenhangende maatregelen nemen om zo veel mogelijk risico's zo veel mogelijk te beperken. In deze benadering integreerden men de principes van de internationale methode voor risicoanalyse, zoals CCI-ICC (S. Michalski), ICCROM en Rob Waller (CMN) die ontwikkelden.
De culturele sector omvat artistieke producties en werkplekken met zo'n diversiteit aan elementen, dat zij een enorme uitdaging kunnen zijn op vlak van gezondheid en veiligheid op het werk. Wanneer men bedenkt dat het o.a. gaat over technische elementen i.v.m. decor, rigging en podium; werken boven of onder een speelvlak of in ateliers; chemische of schadelijke stoffen die kunnen gebruikt worden bij special effects; frequente hoge geluidsniveau's; werken in het donker; het aspect "touring"; de aanwezigheid van een publiek; dan wordt duidelijk dat een speciale sector-specifieke benadering van vitaal belang is.
De OIRA-tool voor de Live Performance sector werd ontwikkeld om zalen, productiebedrijven en elkeen die actief is in de sector een leidraad te geven om veiligheids- & gezondheidsissues aan te pakken. De tool biedt een praktische hulp om een veiligheids- en gezondheidspolicy in te voeren met duidelijke richtlijnen om risico's maximaal te beperken. Een gestructureerde aanpak, op Europees niveau trouwens, moet uiteindelijk tot een grote stap voorwaarts leiden op vlak van veiligheid en gezondheid in onze sector.
STEPP schreef mee aan de gratis OIRA-tool die je kan ontdekken via http://www.oiraproject.eu/oira-tools Er werd een tool ontwikkeld voor risico-analyse van producties (Live Performance/Producties) en een voor zalen/infrastructuren (Live Performance/Venues). Met de OIRA-tool voor venues kan je eveneens aan de slag voor musea en expositieruimtes.
Archief STEPP-Magazine/Proscenium:
|