Laatste update: 30/10/2023
RecoEP PULSE/Atelier Eco-Cultuur/Jonge Sla/Groene Apen/Cultuurzaam.be Greentrack Tips, tools & links
REcoEP
REcoEP is een tool voor de podiumsector om risico- en eco-analyses te maken, ontwikkeld door het Kenniscentrum Podiumtechnieken i.s.m. STEPP. Met deze tool kunnen zowel standaard risicoanalyses gemaakt worden, alsook een evaluatie van de ecologische impact van een productie. Achterliggende informatie geeft uitleg bij veiligheids- en ecologische normen en risico's, materialen en werkmethoden. Met de tool kunnen niet enkel volledige producties, maar ook specifieke functieprofielen en activiteiten geëvalueerd worden.
Meer informatie:
PULSE/Atelier Eco-Cultuur/Jonge Apen/Groene Apen/Cultuurzaam.be
Als vervolg op de twee succesvolle opleidingen rond ecologie, engageerde STEPP vzw zich verder in de thematiek. Het Atelier Eco-Cultuur vloeide voort uit het eerste cultuurforum van het Departement Cultuur. Het atelier was een overlegstructuur om concrete aanbevelingen omtrent ecologie en cultuur uit te werken met de sector. Aansluitend werkte STEPP vzw mee aan het project Jonge Sla van het VTi. Het project streeft naar een duurzame kunstenpraktijk. Het project liep tot september 2012 en had tot doel om het ecologisch denken en handelen binnen de kunstensector in Vlaanderen en Brussel te versterken, betrokkenen bewust te maken van de impact van hun activiteiten op het milieu en hen aan te zetten om acties te ondernemen om de eigen milieu-impact te verkleinen en erover te communiceren. Om het project zo veel mogelijk slagkracht te geven, werd samengewerkt met een aantal partners, waaronder BAM (Instituut voor beeldende, audiovisuele en mediakunst), Muziekcentrum Vlaanderen, STEPP en het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten. De naam Jonge Sla, geïnspireerd door een gedicht van Rutger Kopland, viel op en prikkelde omdat het niet onmiddellijk duidelijk was wat erachter schuilgaat. Tegelijk is er toch een inhoudelijke link: ‘groen, teer, gretig om te groeien’.
Eind 2013 werd Jonge Sla geïntegreerd in Pulsenetwerk.be, het transitienetwerk Cultuur. Pulse richt zich op professionals en hun organisaties met een rechtstreekse bad of voeling met de brede cultuursector, jeugdsctor en mediasector, die werk willen maken van duurzaamheid in hun organisatie én in de samenleving.
Op de Cultuurzaam-website vind je een hele toolkit voor een duurzame cultuur-, jeugd- en mediasector waarmee je zelf aan de slag kan om je organisatie duurzamer te maken. Alle info van het project 'Groene Apen', dat een draaiaboek milieuzorg ontwikkelde voor het lokaal cultuurbeleid, werd hier ook in verwerkt.
Greentrack
Greentrack wil de ecologische voetafdruk van de podiumkunsten verkleinen. Green Track werd geboren in Gent. Daar hebben enkele belangrijke spelers in de Gentse kunstensector in 2011 de koppen bij elkaar gestoken om te kijken hoe ze als kunstensector - op de fundamenten van Jonge Sla - hun steen konden bijdragen in het transitieproces naar een duurzame stad. De stad Gent toonde zich meteen enthousiast over het project en besliste om de opstart van het initiatief financieel te ondersteunen. Vandaag bestaat het Greentrack-netwerk in Gent, Antwerpen, Brussel, Leuven, Brugge en Kortrijk als initiatief dat de lokale kunstensector kan verenigen rond de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor een duurzame en rechtvaardige toekomst.
Tips, tools & links
In de groep Techniek & Infrastructuur, het STEPP-forum via Kenniskantoor, kan je ook terecht voor je vragen, weetjes en ideeën inzake Duurzaamheid & Innovatie, zowel voor de beginner, de pro als de nerd.
Lees ook:
Archief STEPP-Magazine/Proscenium:
Consulteer hier het archief van duurzaamheidgerelateerde artikels uit Zichtlijnen, het magazine van onze Nederlandse zustervereniging VPT.
|