Home
Sponsormogelijkheden

Nieuwsbrief

Abonneer je nu op onze elektronische nieuwsbrief!

Social Media

Ook STEPP heeft een eigen facebookpagina!
Bezoek ons

STEPP kan je ook vinden via LinkedIn!
Bezoek ons

Volg STEPP op Twitter!
Bezoek ons

SCÈNETECHNIEKEN & DECOR

Laatste update: 30/10/2023

Opleidingsaanbod
Literatuur
Trekkenwanden & stage machinery
Decorbouw
STEPP-Werkgroep Scènetechnieken
Tips, tools & links


 

Opleidingsaanbod

STEPPSTEPP organiseert i.s.m. het sociaal Fonds voor de Podiumkunsten en lesgever Nic Geeraert een cursus rigging in 3 modules.

  • Module 1 is een basiscursus, vooral gericht op groundrigging.
  • Module 2 is een cursus voor (half)gevorderden en is zowel gericht op groudrigging als werken op hoogte.
  • Module 3 is gericht op de praktijk. Deelnemers moeten niet noodzakelijk module 1 en/of module 2 gevolgd hebben, maar dit is wel een pluspunt. De onderwerpen die aan bod komen tijdens deze praktijkdag zijn specifiek van toepassing op jouw zaal en/of organisatie.  Deze module wordt daarom enkel georganiseerd op aanvraag; de concrete invulling van het programma wordt uitgewerkt in onderling overleg tussen de aanvragende organisatie en de lesgever.

 

Trekkenwanden & stage machinery

Het STEPP-secretariaat krijgt nog steeds veel vragen rond trekkenwanden. Beleidsmakers zoeken info rond de definitie van de trekkenwand en het wettelijk kader, technici zoeken achtergrond rond onderhoud en keuring en directies zoeken inhoud om een investeringsdossier te kunnen onderbouwen.

Daarom publiceerde STEPP de Verzamelnota Trekkenwanden. Deze nota probeert enigszins alle elementen die spelen inzake trekkenwanden in België te verzamelen en te kaderen, en de nodige achtergrondinformatie te bieden voor elkeen die een installatie exploiteert of een dossier tot mechanisering/automatisering opmaakt. Maar evenzeer vormt deze nota een inleiding voor wie nog nooit van het begrip 'trekkenwand' heeft gehoord of niet weet waarvoor die dan wel nodig is of zou zijn.

 

De Vlaamse overheid verleent ook investeringssubsidies voor grote (stedelijke) en sectorale accommodaties in de sectoren jeugd en cultuur. Voor de beleidsperiode 2017-2021 kunnen er o.a. subsidies worden aangevraagd voor automatisering van theatertrekken. Klik hier voor meer info en het aanvraagformulier.

Lees ook:

 

Volgende video's geven u een inzicht in hoe theatermachinerie werkt:

 

Vind hier de presentaties & andere relevante informatie van de themadag 'Hef & Hijs' van dinsdag 19 mei 2015 in CC De Brouckère in Torhout

- "Hijsen boven personen" door Michiel van der Zijde (Prolyte)

- "De verantwoordelijkheden & verplichtingen van de fabrikant" door Eeuwe Vos (DTS-2)

- "Een overzicht van de keuringsverplichtingen inzake hef- & hijstechniek" door Frank Lauwyck (BTV)

- Begeleidende syllabus bij workshop Nic Geeraert (ItCanBeDone)

Het Prolyte Blackbook vind je hier.

Bekijk hier ook de presentatie inzake "Toneelmechanische hijsinstallaties: veiligheid en stand van zaken" van Louis Janssen, Ron Maas en Han Stakebrand van de contactdag 'Veiligheid' van 19 mei 2014 in CC Asse.

 

Andere (bij gebrek aan Belgische documenten):


 

Decorbouw


 

STEPP-Werkgroep Scènetechnieken

STEPPBinnen STEPP zijn 6 themawerkgroepen actief, die de inhoudelijke lijn van STEPP uitzetten. Wil je actief deelnemen aan de STEPP-Werkgroep Scènetechnieken, neem dan contact op met werkgroepvoorzitter Nic Geeraert.

 

 

Tips, tools & links

In de groep Techniek & Infrastructuur, het STEPP-forum via Kenniskantoor, kan je ook terecht voor je vragen, weetjes en ideeën inzake Scènetechnieken, zowel voor de beginner, de pro als de nerd.

 

Link naar rigging.net

Link naar ARGH, Association of Riggers and Grounders in Holland


Archief STEPP-Magazine/Proscenium:


ZichtlijnenConsulteer hier het archief van scènetechniekengerelateerde artikels uit Zichtlijnen, het magazine van onze Nederlandse zustervereniging VPT.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2024 STEPP vzw. Alle rechten voorbehouden. D&D by Invoke Mediaworks.