Home
Sponsormogelijkheden

Nieuwsbrief

Abonneer je nu op onze elektronische nieuwsbrief!

Social Media

Ook STEPP heeft een eigen facebookpagina!
Bezoek ons

STEPP kan je ook vinden via LinkedIn!
Bezoek ons

Volg STEPP op Twitter!
Bezoek ons

OPLEIDING & BEROEPSKWALIFICATIE

Laatste update: 30/10/2023

Opleidingsaanbod STEPP
Opleidingen scenografie & ontwerp
Secundair Onderwijs
 Duaal Leren
 Hoger onderwijs (Graduaat)
 Hoger onderwijs (Bachelor)
 Beroepsopleidingen voor werkzoekenden
 Volwassenenonderwijs & bijscholing
 Ervaringsbewijs
 Competentiemanagement & beroepskwalificaties
 Overleg Opleidingen Podium
 OISTAT Education Commission
 Loopbaanbeheer

 

Opleidingsaanbod STEPP

STEPPOnze basiscursussen zijn bedoeld als opfrissing / bijscholing voor het niveau assistent podiumtechnicus, zoals bepaald in het SERV beroepsprofiel. Ze kunnen als geheel of als afzonderlijke delen worden gevolgd.

Op het eind van de volledige reeks is de deelnemer in staat om een podiumtechnicus te assisteren bij het werk op het podium. Er is binnen de afzonderlijke modules geen test of meting voorzien, maar de inhoud van de verschillende delen is afgestemd op het ervaringsbewijs podiumtechnieken dat afzonderlijk (en gratis) kan behaald worden bij het testcentrum podiumtechnieken.

Ontdek hier onze basiscursus geluid, basiscursus licht, audiovisuele technieken, elektriciteit, ...

Lees ook:

 

Opleidingen scenografie & ontwerp

Een overzicht van de opleidingen scenografie & ontwerp vindt u op onze themapagina Scenografie & Ontwerp

 

Secundair Onderwijs

 

Duaal Leren

 

Hoger Onderwijs (Graduaat)

 

Hoger Onderwijs (Bachelor)

 

Beroepsopleidingen voor werkzoekenden

 

Volwassenenonderwijs

  • Syntra/LGO (STEPP-leden genieten bij LGO doorgaans van min. 10% korting)
  • Audioschool.be (STEPP-leden genieten bij Audioschool doorgaans van min. 10% korting)
  • Betterlive.be (STEPP-leden genieten bij Betterlive doorgaans van min. 10% korting)

Neem ook eens een kijkje op de websites van OpenDoek, het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten of B-ESA voor meer korte initiaties en cursussen. STEPP-leden genieten doorgaans van een korting.

Lees ook:

 

Ervaringsbewijs

TestcentrumStel: je hebt jarenlange ervaring in een beroep, maar nooit de kans gekregen om een diploma te halen. Of je bouwt via vrijwilligerswerk een hoop competenties op die je nooit kan uitspelen op de arbeidsmarkt. In zo’n geval ga je best voor een Ervaringsbewijs.

Een Ervaringsbewijs is een officieel document van de Vlaamse overheid dat verklaart dat je over de nodige competenties beschikt om een bepaald beroep uit te oefenen. Het Ervaringsbewijs gaat uit van de idee dat je relevante competenties niet alleen via formele weg (onderwijs), maar ook op een informele manier kan verwerven. Bijvoorbeeld door een beroep uit te oefenen of door actief te zijn als vrijwilliger. Daar houd je misschien wel de nodige beroepscompetenties aan over, je ontbreekt echter een officieel document om dat ook aan te tonen. Daaraan wil het Ervaringsbewijs verhelpen.

Meer info op de website van het Kenniscentrum Podiumtechnieken

(Het testcentrum podiumtechnieken is tijdelijk on hold gezet tot er meer duidelijkheid is omtrent de koppeling met de kwalificatiestructuur en de financiering)

Lees ook:

 

Competentiemanagement & beroepskwalificaties

Competenties liggen aan de basis van ons functioneren. De omschrijving ervan is noodzakelijk voor opleiding, bijscholing, evaluatie, assessment, aanwerving en functieprofielen.

Het Kenniscentrum Podiumtechnieken werkt continu aan de verbetering van de opleidingen. Dat doet het o.a. door aan projecten deel te nemen rond competentiegericht leren en hoe dat concreet in opleidingen en stages kan ingezet worden. Ook STEPP is hierin een actieve partner. Via onderstaande links vind je daarover meer info.

  • TALQ-Project (Transparency in Art Levels & Qualifications): Onderzoek naar Europese gelijkschaling van competenties voor de ESCO-profielen 'Lighting Technician', 'Lighting Operator' en 'Lighting Designer'.
  • Het ETTE-Project waarin STEPP samen met het Kenniscentrum Podiumtechnieken participeert, ontwikkelt een gemeenschappelijke veiligheidskaart die in de verschillende deelnemende landen wordt aanvaard, waardoor internationale certifiëring voor reizende technici vlotter zou moeten lopen.
  • TeBeVat-project: pilootstudie voor validatie van informele en niet-formele leerresultaten voor 'Event & Entertainment Technology Technici'.
  • Link naar een overzicht van onderzoeksprojecten van het Kenniscentrum & STEPP uit het verleden

 

STEPP, het Kenniscentrum en het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten werken trouwens ook gezamenlijk aan Competent-fiches die door de VDAB gebruikt worden voor de podiumtechnische beroepen. Een Competent-fiche omvat welke activiteiten je voor welk beroep moet uitvoeren, wat je daarvoor moet kunnen en kennen, hoe je met of zonder extra opleiding kan doorgroeien naar andere beroepen, hoe het werk georganiseerd is, en welke opleidingen tot het beroep leiden en welke attesten of certificaten vereist zijn. De Competentfiches inzake podiumtechniek vind je terug via deze link.

 

Een beroepskwalificatie is een afgerond en ingeschaald geheel van competenties waarmee een beroep kan worden uitgeoefend. Het bepaalt dus de kennis, vaardigheden en attitudes die een technicus moet hebben om zijn job degelijk (kwalitatief en veilig) te kunnen uitoefenen. De beroepen assistent-podiumtechnicus en technicus bestonden reeds op basis van de beroepscompetentieprofielen van SERV. De goedgekeurde beroepskwalificaties zijn de vernieuwde versie hiervan.

Het grote verschil is dat aan beroepskwalificaties nu een niveau gekoppeld is in functie van de Vlaamse Kwalificatie Structuur (VKS). De VKS is een afgeleide van het European Qualification Framework (EQF), en beschrijft de opleiding zowel in termen van niveau, als van vaardigheden, kennis en competenties. Concreet betekent dit dat nu ook duidelijk is welk niveau het beroep heeft.

 

Lees ook:

 

 

Overleg Opleidingen Podium

Het Overleg Opleidingen Podium (OOP) is een platform waar opleidingen en de podiumkunstensector elkaar ontmoeten om informatie uit te wisselen en gemeenschappelijke doelen te verwezenlijken. Naast STEPP en de verschillende opleidingen maken ook de Pianofabriek en het Sociaal Fonds Podiumkunsten deel uit van dit OOP.

Lees ook:

Bekijk hier de presentaties van het STEPP-Symposium 'Opleidingen' van 8 november 2016:

 

 

OISTAT Education Commission

OISTATVanuit STEPP is Chris Van Goethem (Kenniscentrum Podiumtechnieken RITCS) actief in de OISTAT Education Commission. Meer info over hun bezigheden vind u hier.

 

 

Loopbaanbeheer

Archief STEPP-Magazine/Proscenium:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


© 2024 STEPP vzw. Alle rechten voorbehouden. D&D by Invoke Mediaworks.