In de reglementering rond veiligheid voor wie werkt met elektrische installaties wordt bepaald dat de werkgever adequate preventiemaatregelen moet nemen om te zorgen voor een doeltreffende bescherming van zijn werknemers.
Dit houdt in dat de werkgever een risicoanalyse over zijn installatie maakt en op basis van de resultaten een aangepaste opleiding aan de werknemer geeft zodat hij er zich van kan vergewissen dat de werknemer over de juiste competenties beschikt om te werken op de elektrische installatie van het bedrijf. De werkgever deelt met een schriftelijk document mee aan de werknemer voor welke delen van de installatie en welke werkzaamheden hierop hij bevoegd verklaard wordt.
Men spreekt in dit kader van BA voor 'gewaarschuwde' en BA5 voor 'vakbekwame' werknemers.
Meer toelichting bij de achterliggende wetgeving betreffende de minimale voorschriften inzake veiligheid voor bepaalde elektrische installaties op arbeidsplaatsen vind je hier.
Tijdens deze opleiding van 3 dagen krijgen de deelnemers een degelijke theoretische basis inzake werken met elektriciteit, aangepast aan de theaterpraktijk. De deelnemers frissen hun kennis elektriciteit en wetgeving op, leren veilig werken en hulp bieden bij een ongeval met elektriciteit. De laatste dag leggen ze een eindtest af.
Dag 1 & 2: basisprincipes, gevaren, & veiligheidsvoorzieningen
- Statuut en bevoegdheden van een BA4 en BA5
- Voornaamste bronnen van regelgeving en normering ivm elektriciteit
- Opfrissing basisprincipes, oa. driefasen.
- Gevaren van elektriciteit: overstroom, overspanning, gevaar voor elektrische schokken.
- Beveiliging tegen overstroom (soorten zekeringen en automaten, doorsnede van geleiders)
- Veilig schakelen van grotere stromen. Scheiders, vermogensschakelaars etc..
- Beveiliging tegen elektrische schokken (aardingssystemen, differentieelschakelaars, diverse netstelsels: TT, TN, IT, & beschermingsgraden en isolatieklassen)
- Veilig metingen uitvoeren
- Keuring van elektrische installaties
- Eerste hulp bij elektrische schok
- eindtest (praktisch of theoretisch)
Dag 3: Eindtest
Het examen is schriftelijk of praktisch. Indien praktisch is de werkgever/opdrachtgever geacht een schriftelijke verklaring op te maken dat de cursisten tijdelijk en onder toezicht van een geattesteerd persoon activiteiten mogen uitvoeren waar een attest BA4/BA5 voor vereist is.
LET OP: Hoogspanning maakt niet deel uit van deze cursus. Opmerkingen
Datum: op aanvraag Voor wie: niveau van de cursisten te bepalen door opdrachtgever Lesgever: Marc Vandermeulen (EHB/Rits) Prijs: 700 EUR; max 10 deelnemers Duur: 3 dagen (incl. examen) Organisator: STEPP vzw
Inschrijven: mail naar info@stepp.be
|