26 02 2014
Minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) ontkent met klem het bericht dat ook kleine bedrijven voortaan zouden moeten betalen voor muziek op de werkvloer. Volgens de sp.a'er probeert beheersvennootschap Simim met het gerucht enkel "wat extra geld te claimen". Ook ondernemersorganisatie Unizo onderstreept dat er voor bedrijven met minder dan negen werknemers niets verandert.
"Stemmingmakerij", reageert Vande Lanotte ontstemd. "Dit klopt gewoon niet, we hebben dat juridisch helemaal uitgewerkt." De sp.a-minister verwijst onder meer naar het Hof van Cassatie dat zeer kleine bedrijven in eerdere rechtspraak gelijkstelt met gezinnen. En die moeten niet betalen.
Volgens Vande Lanotte probeert beheersvennootschap Simim enkel "wat extra geld te claimen", door in Het Laatste Nieuws te stellen dat een vrijstelling voor kleine bedrijven niet kan wegens discriminatie. "Goed geprobeerd, maar het zal niet lukken", reageert hij.
Er verandert niets
Ook Open Vld-vicepremier Alexander De Croo mengde zich al. "Bericht dat kleine zelfstandigen volgens nieuwe auteurswet voortaan Sabam moeten betalen is manifest onjuist. Jammer van desinformatie", stuurde hij vrijdagochtend via Twitter de wereld in. Sabam zelf zet via een persbericht de puntjes op de i en stelt dat de auteursrechten - die Sabam beheert - sowieso niet ter discussie staan. Wel de naburige rechten, beheerd door Simim.
Maar ook daar verandert er niets, treedt Unizo minister Vande Lanotte bij. "Om muziek op de werkvloer af te spelen, verandert er voor werkgevers met minder dan negen werknemers niets", bevestigt de organisatie in een communiqué.
Akkoord
De tarieven zijn bovendien vastgelegd in een akkoord tussen werkeversorganisaties, Sabam en Simim. "Als Simim de gemaakte afspraken ter discussie wil brengen, zullen wij ook onze eisen weer op tafel moeten leggen", waarschuwt Unizo nog. "Waarom dan geen vrijstelling voor werkgevers met minder dan vijftig werknemers?"
Bron: hln.be |