Home
Sponsormogelijkheden

Nieuwsbrief

Abonneer je nu op onze elektronische nieuwsbrief!

Social Media

Ook STEPP heeft een eigen facebookpagina!
Bezoek ons

STEPP kan je ook vinden via LinkedIn!
Bezoek ons

Volg STEPP op Twitter!
Bezoek ons

MUSEA WETEN NIET HOE SLECHT HET LICHT IS

26 06 2017

Via NRC.nl

 

Het licht in musea is een enorm probleem, zegt kunstenaar Peter Struycken. „Een grauwsluier.” „Een spookhuis.” „Een visuele martelgalerij.” Samen met museum Boijmans werkt Struycken aan een oplossing.

In scherpe bewoordingen karakteriseert beeldend kunstenaar Peter Struycken de kwaliteit van de verlichting in Nederlandse musea. Het Mauritshuis en het Kröller-Müller? Gelig licht. En in het Stedelijk hangt over alle kunst „een diepe grauwsluier”. Het Rijksmuseum en het Van Gogh hebben in donkere ruimten door het te gelige licht iets van „een spookhuis”. En de eerste verdieping van de Hermitage is „een visuele martelgalerij bij kaarslicht”. En dat alles, zegt Struycken op een spottende toon, „van ons belastinggeld”.

Al decennia ergert de kunstenaar zich aan de onzorgvuldige wijze waarop musea zonder daglicht schilderijen aanlichten. Het kunstlicht is te geel, te rood of te grauw. Of de kleuren van de schilderijen worden ongelijkmatig weergegeven, waarbij sommige kleuren aangetast worden en andere overdreven. Welke beslissingen Vermeer, Rembrandt en Van Gogh bij hun kleurkeuzes namen, de museumbezoeker kan er volgens Struycken geen goede indruk van krijgen.

Het kán beter, zegt hij. In die ambitie vond hij in Museum Boijmans Van Beuningen een medestander. De afgelopen acht jaar heeft Struycken met de technische dienst van het museum gewerkt aan verbetering van het licht. Dat wordt zaterdag 24 juni, tegelijk met de nieuwe opstelling van de collectie, in gebruik genomen.

Het is „work in progress”, zegt Struycken, de ideale museumlamp moet nog worden gemaakt. Maar de kleurweergave van de schilderijen in Boijmans is volgens hem nu wel een stuk beter dan in andere musea met kunstlicht.

Wat akoestiek is voor muziek, is verlichting voor schilderkunst, stelt Struycken. Daarom heeft het gebrek aan aandacht voor adequaat museumlicht hem altijd zo verbaasd.

 

Boerenbedrog

De verklaring? Allereerst wijst Struycken naar de industrie. Die heeft volgens hem nooit serieus werk willen maken van lampen met een kleurweergave zoals bij daglicht. „Daarvoor is geen markt, wordt dan gezegd.”

En nu de voorheen best mogelijke verlichting voor schilderijen – het energieslurpend halogeen – door de Europese Commissie in de ban is gedaan, moet de oplossing van ledlicht komen. Maar bij de ontwikkeling van ledlampen die de indruk van daglicht zouden moeten benaderen, de zogenaamde daglichtlampen, baseren fabrikanten zich op theoretische modellen die Struycken als „boerenbedrog” kwalificeert. „Deze daglichtlampen krijgen van de industrie wel een kwaliteitsgarantie voor kleurweergave, maar die heeft betrekking op het theoretisch model en niet op daglicht.”

Proefopstelling met zwart doek, dat een schilderij van David Salle in tweeën verdeelt. Welk kunstlicht benadert het dichtst de kleurweergave van daglicht? Op de rechterhelft van het doek valt daglicht, links steeds een andere soort of combinatie van kunstlicht. Links: Halogeenspot zonder TL omgevingsverlichting geeft een roodzweem. Recht: De nieuwe situatie in Boijmans: de nieuwe Philipsspot met TL omgevingsverlichting. Foto Walter Herfst

 

Tweede oorzaak voor de gebrekkige kleurweergave bij museumverlichting is de houding van conservatoren en directies, zegt Struycken. De meesten, merkte hij, lijken een blinde vlek te hebben voor het onderwerp.

Diverse malen heeft hij tevergeefs zijn diensten aan musea aangeboden. Lang geleden sprak hij bijvoorbeeld de toenmalige Boijmans-directeur J.C. Ebbinge Wubben aan op het licht in de grote zaal. Alsof je een puddingbroodje binnenstapte, zei Struycken. Maar Ebbinge Wubben antwoordde dat hij er geen last van had, want hij was kleurenblind.

En toen Struycken later zijn teleurstelling kenbaar maakte over de proefopstelling van het verbouwde Rijksmuseum, liet het Hoofd tentoonstellingen weten dat er al een lichtontwerper bij de nieuwe museumverlichting betrokken was.

Directeur Pijbes was in zijn nopjes over de resultaten, herinnert Struycken zich. In zijn ‘Winterlezing’ voor de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen stelde Pijbes in 2013: „Licht is uiteraard cruciaal voor het zien en het genieten van kunstwerken. Door mijn verleden als theatertechnicus heb ik er enig verstand van. Licht zie je pas als het ergens op valt.”

Volgens Struycken zijn de museummedewerkers die verantwoordelijk zijn voor het licht vaak afkomstig uit de theaterwereld. „Dat zijn uitlichters. De kleur van schilderijen aanlichten, dat is iets heel anders.”

Bij de keuze van verlichting stellen musea vaak de bezoeker en niet de kunst voorop, zegt Struycken. „Het argument is vaak: ‘Is de sfeer goed?’ Of men streeft een theatrale verlichting na.” Dat leidt tot zalen met te gelig kaarslicht, die zeker voor bij daglicht gemaakte schilderijen de beleving in de weg staan.

 

Flikkerend kaarslicht

Met een even simpele als effectieve proefopstelling onderzocht Struycken in Boijmans welk kunstlicht het dichtst in de buurt van daglicht komt. In een zaal met een groot raam haalde hij de zonwering omhoog. Een schilderij van Jacob Maris, een stadsgezicht met een breed scala aan grijstinten, diende als testcase. Haaks op het schilderij hing hij een zwarte lap die het doek in tweeën verdeelde. Rechts daarvan viel het daglicht op het schilderij, links kon hij testen welke lampen het best de kleurweergave van het daglicht benaderden. Van een afstand kon Struycken beide helften steeds goed met elkaar vergelijken.

Uiteindelijk bleek een cocktail van kunstlicht het beste resultaat te bieden. Namelijk twee soorten tl-lampen als omgevingsverlichting (eentje met koel en een ander met warm licht), in combinatie met een nieuwe, op verzoek van het museum door Philips ontwikkelde ledspot op de schilderijen.

In discussies over nabootsing van daglicht wordt volgens Struycken aangevoerd dat daglicht nooit hetzelfde is. De vraag is dus welk licht is dan voor musea het beste?

Zelf heeft hij een voorkeur voor gemiddeld daglicht waarin zowel warme als koele componenten zitten. Maar omdat kunstlicht nog zo primitief en ongedifferentieerd is in vergelijking met daglicht, is de selectie van lampen voorlopig eenvoudig. De keuze komt neer op het uitsluiten van kleurzwemen en het aanvullen van kleurtekorten die overduidelijk zichtbaar zijn bij het vergelijken van led of tl met iedere kleur daglicht, op ieder tijdstip van de dag.

Natuurlijk blijven er vraagstukken genoeg, zegt Struycken. Moeten middeleeuwse schilderijen, bij daglicht geschilderd maar bij kaarslicht in kerken getoond, nu met vervangend flikkerend kaarslicht of met daglicht worden aangelicht? En moeten schilderijen die bij kunstlicht zijn geschilderd bij datzelfde licht worden getoond?

Roodzweem

Struycken toont allerlei grafieken van de industrie met de kleurtemperatuur en de golflengtes van verschillende lampen. Dat de gekozen combinatie voor Boijmans als beste uit de bus zou komen, was volgens hem echter langs theoretische weg niet te voorspellen. Dat gebeurde heel visueel en langs proefondervindelijke weg.

Om zijn gelijk te demonstreren maakt Struycken in Boijmans een nieuwe testopstelling, dit keer met een modern schilderij van de Amerikaanse kunstenaar David Salle, een grote jongenskop. Een eerdere led-spot die als ‘de ideale daglichtlamp’ is aangeprezen, zorgt voor een enorm roodzweem op de linkergezichtshelft van het jongensportret. Een ongedimde halogeenspot geeft een redelijk resultaat. Maar de nieuwe, speciaal voor Boijmans ontwikkelde ledspot sorteert met afstand het beste effect.

Links: Nieuwe Philips-spot zonder TL omgevingsverlichting. Te veel nadruk op de verlichting. Recht: De nieuwe situatie in Boijmans: de nieuwe Philipsspot met TL omgevingsverlichting. Foto Walter Herfst

 

Juichen

Voor Peter Struycken is er nog geen reden tot juichen. „We zitten nu op 80 procent, nee, laten we positief zijn, op 85 procent van wat ik in dit stadium zou willen.”

De ledspot alléén geeft een te schrale kleurweergave, zegt Struycken. „Er is een tekort aan rood en blauw, dat moet worden aangevuld door de tl-lampen. En alleen tl-lampen geeft ook een te schrale kleurweergave door het ontbreken van een voldoende breed spectrum. Maar gecombineerd merk je het licht niet op en krijgt het schilderij zijn kleur.”

Struycken heeft hoop dat in de toekomst verbeterd ledlicht wordt ontwikkeld, dat geschikt is voor algemene verlichting. Een lamp dus, zegt hij, met een gelijkmatige lichtspreiding, die geen donkere slagschaduwen onder schilderijlijsten veroorzaakt, die je als bezoeker niet verblindt en met een aan gemiddeld daglicht vergelijkbare kleurweergave.

Waar de kunstenaar van droomt is „levend licht”: kunstlicht dat net als daglicht onwaarneembaar maar turbulent beweegt. Door die eigenschap, zegt Struycken, heeft daglicht een bijna plastische, vloeibare kwaliteit waaraan kunstlicht vooralsnog niet kan tippen.

NIEUWS

Achter de schermen bij de theatertechnici in de Warande
Jeroen Wuyts en Valentijn Dhaenens winnen 'best sound technician'-award op 36e Fajr International Theater Festival in Teheran
Echt Antwaarps teater sluit schouwburg maar stopt niet
Brusselse geluidsnormen 'versterkt geluid' worden op 21 februari 2018 van kracht
Truss loading is more than what loading tables say
Infodag FoCI op 30 januari
Bezoek STEPP op CUE2018
OISTAT Call for Candidates for the Chair of OISTAT Publication & Communication
Aangeboden: dimmer racks uit deSingel
3 nieuwe vacatures online
OISTAT: ook in 2018 voor elk wat wils
Kindermusical Buurman & Buurman in CC XL afgelast, decorstuk kan niet naar binnen
Exclusief voor voor STEPP-leden: achter de schermen bij 'De Notenkraker' op 29/12
LED screen rigging: lethal factor or professional approach?
FARO en STEPP slaan de handen in elkaar voor werking rond museale tentoonstellingstechnieken
Studio100 vindt nieuwe locatie voor spektakel-musical “40-45”
Open salon: praten mag, aankomen niet op dinsdag 19 december in Vooruit
5 nieuwe vacatures online
Livestream Uncovered: Inspiratiedag op 26 januari
Subsidies voor cultuur niet langer taak van provincies
Infosessie FoCI 2017-2021: investeringssubsidies voor culturele infrastructuur
Het Nieuwstedelijk opent nieuwe theaterzaal in Hasselt
Er komt een enquête over grensoverschrijdend gedrag in cultuursector
Het waarom van de veiligheidskabel: spot valt tijdens sinterklaasshow, als bij wonder slechts één toeschouwster gewond
Prolyte Campus
deSingel moet voorstellingen schrappen door aanslepende renovatieproblemen
STEPP zet volledig archief tijdschriften online
PLASA publiceert met ICOPER een set richtlijnen voor de entertainment rigging industrie
Arenberg trekt aan alarmbel over overheveling naar stad Antwerpen: Dit is de dood in de kooi
Koerier Mokhallad Rasem brengt geen pizza maar portie cultuur aan huis
Lieven Vandenhaute roept op tot meer smartphone-etiquette: Wat kwam u eigenlijk doen in deSingel?
Plafond Stadsschouwburg Brugge valt naar beneden: bijna week gesloten
Cultuurminister Gatz pompt geld in Kaaitheater
12 nieuwe vacatures online
Robe Theater Tour 2017
6 nieuwe vacatures online
Sennheiser Sound Academy
STEPP-Contactdag 'Akoestiek' in CC De Factorij op 17 oktober
Informeer u over de nieuwe regels inzake de verspreiding van versterkt geluid in Brussel
9 nieuwe vacatures online
Syntra West zoekt docent lichttechnieken
5 nieuwe vacatures online
Save the date
Renovatie Wintercircus uit de startblokken
5 nieuwe vacatures online
New OISTAT President and Executive Committee members elected at the OISTAT World Congress
Trefdag Pulse - Hoogtij/d
Duurzaam verbouwen en museumtechniek in internationaal perspectief: driedaagse conferentie in Vlaanderen en Brussel
7 nieuwe vacatures online
7 nieuwe vacatures online
Infosessie Welzijnswetgeving: schrijf nu in!
Suggesties voor opleidingen welkom
6 nieuwe vacatures online
2 nieuwe vacatures online
STEPP-Contactdag Barco
4 nieuwe vacatures online
4 nieuwe vacatures online
Call for Intents and Proposals for WSD2021 Designation
The Event & Communication Days - STEPP Programma
4 nieuwe vacatures online
Pixelpitch: feiten en mythes over ledschermen op evenementen
4 nieuwe vacatures online
Updated Information on OISTAT World Congress and World Stage Design 2017
Komt Studio 100-musical 40-45 in gevaar? Nieuwe evenementenhal komt vlak bij chemische risicobedrijven
Bezoek aan Prolight+Sound in Frankfurt
3 nieuwe vacatures online
Huts bouwt nieuwe zaal voor peperdure Studio 100-musical '40-45'
3 redenen waarom voorstellingen live streamen een goed idee is
3 nieuwe vacatures online
2017 OISTAT Commission Meetings Schedule
4 nieuwe vacatures online
Brusselse geluidsnormen voor muziek verstrengd
Tips en tricks om podiumvoorstellingen toegankelijk te maken voor blinde en slechtziende toeschouwers
Danspunt organiseert eerste 'Danspiratiedag'
10 nieuwe vacatures online
VPT Vakmeeting ‘Hijstechniek: tien jaar verder!
STEPP publiceert ''Verzamelnota trekkenwanden''
Voortraject anderstaligen assistent podiumtechnicus
6 nieuwe vacatures online
Electroacoustics seminar at Amptec
3 nieuwe vacatures online
2 nieuwe vacatures online
ENCC PUBLIC NEWS FLASH
Technical visit with Hooverphonic
Conclusies klimaatrondetafels Cultuur, Jeugd en Media - 19 september en 27 oktober 2016
2017 Technical Invention Prize Submission Open
OISTAT Theatre Architecture Competition 2017
Structural Changes in the OISTAT Organization
Nomination of OISTAT President and Executive Committee Members 2017-2021
Amptec Acoustics Essentials Seminar
't Is weer van datte: ''Nood aan meer frequentiebanden ...''
PULSE: Trefdag RE:CULTURE, een overzicht
OISTAT Theatre Architecture Competition TAC 2017
VPT-vakmeeting audio ‘De dag van de mengtafel’
Presentaties Contactdag Opleidingen Oostende
PMSE.be en STEPP bundelen de krachten
9 nieuwe vacatures online
Robe Theater Tour
Backstage with Tourist LeMC
Nieuwe functie voor de orkestbak: Opera New York ontruimd
Europese verordening 305/2011 (CPR) in het kader van de brandreactie bij kabels
Be prepared for the lighting of the future: seminarie van het Belgisch Instituut voor de verlichtingskunde
Call for Intents and Proposals for WSD2021 Designation
Nieuwe prijszettingstool zet creatieve ondernemers op weg
Dance and the museum: Stretching the boundaries
Nog enkele plaatsen vrij voor de (basis)cursus geluidstechniek
Idea-DJ 'draait' afbeeldingen ...
Free seminar: Wired Mastered
RE: CULTURE - fast forward naar een circulaire samenleving (27 oktober)
Hdr-televisie: welke standaard zal bovendrijven?
VVC-dag: naar een stevig cultuurspreidend netwerk
Dance and the museum: Stretching the boundaries
5 nieuwe vacatures online
Vernieuwing STEPP lidmaatschappen
Werk je in de audiovisuele sector? Dan heb je ook een verhoogde kans op een burn-out
4 nieuwe vacatures online
Invitation to OISTAT Publication and Communication Annual Meeting
OISTAT Call for President and Executive Committee Candidates
Erkenning beroep podiumtechnicus, een woordje uitleg
2016 Sevilla OISTAT Meeting
Gemeente Merelbeke bouwt nieuw gemeenschapscentrum
VPT-vakmeeting thema logistiek
Wetenschappers willen einde maken aan gehoorschade
STEPP opnieuw vertegenwoordigd in de SARC
5 nieuwe vacatures online
Officiële erkenning van het beroep podiumtechnicus
8 nieuwe vacatures online
3 nieuwe vacatures online
Presentaties & foto's Contactdag Muntpaleis
Wet Overheidsopdrachten gewijzigd
Onderzoek naar de impact van European Digital Dividend 1 & 2
4 nieuwe vacatures online
Ledverlichting niet schadelijker dan andere verlichtingstechnologieën
Theaterenquête 2016: Zo gaan Nederlandse theaters om met artiesten
Spectaculaire lichtshow met drones boven haven Sydney
LED-verlichting: open je ogen voor de risico’s
7 nieuwe vacatures online
Staat Brian Johnson straks weer met AC/DC op het podium dankzij nieuwe In Ear Monitoring-technologie ?
Bedreigd audiovisueel materiaal uit de podiumkunsten gered
Call for Candidates for the Chair of OISTAT Education
Amptec organiseert Digico-event
8 nieuwe vacatures online
WSD2017 Exhibition and Scenofest Submissions Open from Jun. 15 to Sep. 15, 2016
Digital Theatre Words iPad version for FREE!
STEPP-Contactdag Muntpaleis 20 juni: het programma
Oproep voor onafhankelijke deskundigen voor de Strategische AdviesRaad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media – tot en met 12 juni 2016
Opleiding assistent podiumtechnicus Pianofabriek
VGC organiseert aanwervingsexamens
6 nieuwe vacatures online
Live ? Live Nation gaat concerten in Virtual Reality uitzenden
DPA in-depth workshop
Take OFF - MovingLab.be
Kunstenpunt publiceert studie rond 'spreiding' van de kunsten
STEPP Contactdag Muntpaleis 20 juni
Call for Candidates for the Chair of OISTAT Architecture
128dB niet luid genoeg voor F1 ...
In het spoor van de meester: Andrei Ivaneanu
Divine Decadence
NASA bouwt een 'wall of sound' als testopstelling
3 nieuwe vacatures online
3 nieuwe vacatures online
Promotiedag Duurzame Verlichting 2016
In memoriam: Eric De Backer
5 nieuwe vacatures online
7 nieuwe vacatures online
Fiber basics seminar
Dit theater lasert je telefoon terug je broekzak in
Verslag studievoormiddag: geluidsnormen voor muziekactiviteiten - 3 jaar later
3 nieuwe vacatures online
4 nieuwe vacatures online
2 nieuwe vacatures online
Schrijf je nu in voor I-Lounge 2016
Sounddesign Festival
Studievoormiddag: geluidsnormen voor muziekactiviteiten - 3 jaar later
8 nieuwe vacatures online
Studenten scenografie UHasselt en Saint-Luc Bruxelles presenteren expo Vice Versa
Basiscursus elektriciteit: nog enkele plaatsen vrij
Ons werk is het publiek zoveel mogelijk bedotten: Vlaamse Opera backstage op Radio 1
6 nieuwe vacatures online
Audiodescriptie: film en theater toegankelijk maken voor mensen met een visuele beperking
Amptec Fiber Basics Seminar
Gezocht: figuranten voor rampenoefening in het Antwerpse Sportpaleis
Nieuws van de buren: Locus en Bibnet worden Cultuurconnect
Ontdek de vernieuwde themapagina's op de STEPP-website
Tommy Lee drumt minutenlang ondersteboven na foutgelopen stunt
2 nieuwe vacatures online
Amptec organiseert electro acoustics en sound reinforcement seminar
Beste wensen voor een flitsend & goed klinkend 2016 !
Vlaamse cultuurhuizen moeten nu snel groen worden
3 nieuwe vacatures online
Theatertechnicus, een verrassende job bij de overheid
Stepp cursusaanbod voorjaar 2016
Goed begonnen is half gewonnen. Duurzaam (ver)bouwen van museum- en depotinfrastructuur
7 nieuwe vacatures online
DPA sneak-peak: Channel Zero unplugged
OIRA: gratis Online Risk Inventory & Assessment-tool
Programma STEPP-Contactdag 'Geluid' 27 oktober in Capitole Gent
5 nieuwe vacatures online
2 nieuwe vacatures online
DJ organiseerde geluidloze fuif in café in centrum Ternat
Hoe terug starten na je vakantie?
Gehoorschade? Test op 13 augustus gratis je gehoor te Knokke
3 nieuwe vacatures online
Digital Signage Days @ Auvicom
STEPP faciliteert de groep Techniek & Infrastructuur op Kenniskantoor
5 nieuwe vacatures online
Breng een virtueel bezoek aan de VRT-studios
Domoor laadt gsm op in (nep) stopcontact op theaterbühne
3 nieuwe vacatures online
Statement on Barrier collapse Blur gig in Blackpool
Locus/bibnet en VVC starten kenniskantoor voor cultuurprofessionals
Smart vest creates entirely new human sense
Bose event in Capitole Gent
Van Halen: 44.1 vs. 48 kHz
Bevraging opleidingsbehoeftes SFP en oKo
Oproep kandidaturen STEPP-voorzitterschap
Vivid: grootste lichtfestival ter wereld zet Sydney in vuur en vlam
Presentaties STEPP-Contactdag Hef & Hijs
Eurorock: een chronologisch relaas
Definitief programma STEPP-Contactdag
3 nieuwe vacatures online
Uitnodiging Praktijkgemeenschap infrastructuur
Amptec presenteert Sony DWX Digital Wireless Workshop
West-Vlaamse CC's kampen met tegenslag
7 nieuwe vacatures online
Brandweerhervorming zet zich door tot bij de audio-engineers
Design your own Floating Theatre
3 nieuwe vacatures online
1,1 miljard jongeren riskeren gehoorschade
2 nieuwe vacatures online
Kunstencentrum Vooruit | Demonstratie C2C-schoonmaak
Bioscoopzaal van Dolby: indrukwekkend geluidssysteem én meer beenruimte
2 nieuwe vacatures online
Sidi Larbi Cherkaoui wordt artistiek directeur Ballet van Vlaanderen
Landschapstekening kunsten gepubliceerd
Cultuurcentra na 2015 ?
Schitterende beelden van lichtfestival Gent
Nominations for OISTAT Performance Design Commission Chair is now extended to Feb 15th , 2015
dbaudio mindset
2 nieuwe vacatures online
2 nieuwe vacatures online
Besparingen lokaal cultuurbeleid
Groene apen: milieuzorg in het lokaal cultuurbeleid
In memoriam Roger Verbeken
VPT-themadag Hijsen en heffen
Creatieve sector op twee na grootste werkgever van Europa
Buy a DiGiCo desk and get an iPad for free
2nd Call for Candidates for the Chairs of OISTAT Performance Design and Research Commissions
DPA backstage event with Girls in Hawaii
Beo OAE-dagen
Monitor mixing workshop
VPT organiseert themanamiddag zenderfrequenties: de stand van zaken en de toekomst
2 nieuwe vacatures online
OISTAT nieuwsbrief november 2014
Presentaties STEPP-Contactdag Audio-, video- & lichtnetwerken online
Zaakvoerder dBcontrol krijgt levenslang...
9th Theatre Architecture Competition 2015
Lezing Een overzicht van audionetwerken (koper vs. fiber, ethernet vs. niet-ethernet, ... door Bart Lamberigts (Amptec) op STEPP-Contactdag
Lezing Netwerkprincipes: een algemene inleiding op audio-, video- en lichtnetwerken door Bart Swinnen (Luminex) op STEPP-Contactdag
Workshop Intelligent mergen van een DMX netwerk door Rudi Anthonissen (Lux Lumen) op STEPP-Contactdag
Workshop Dante door Ron Bakker (Yamaha) op STEPP-Contactdag
Programma STEPP-Contactdag 21 oktober deSingel
Call for Candidates for the Chair of OISTAT Research
Invitation for Amptec's DiGiCo, Waves and Optocore day
Pulse trefdag 23 okt. - Cultuur: (on)gemeen goed
Het geheugen van mijn gezelschap: in dialoog over theatererfgoed
Call for Candidates for the Chair of OISTAT Performance Design Commission
Wireless Seminar
Live mixing training for beginning engineers
How does light affect your mood?
Registration now open for the PLASA Rigging Conference 2014
3 nieuwe vacatures online
Candidate Slate for OISTAT Publication & Communication Commission Chair
The danger of wearing only one IEM
5 nieuwe vacatures online
Digital Theatre Words (DTW) on App Store & Google Play
OISTAT nieuwsbrief juli 2014
Last Call: Nominations for Chair of OISTAT Publication and Communication Commission Before July 18
Straatmuzikanten in Brussel mogen niet meer dan 60 decibel produceren
Sociaal fonds voor de podiumkunsten en STEPP zoeken Sectoraal preventieadviseur
Ook STEPP kan niet achterblijven met WK-nieuws: Geen hymnes tijdens Frankrijk-Honduras door defecte geluidskabel
4 nieuwe vacatures online
Laatste plaatsen bijblijfcursus geluid (deel 1 & 2)
Kom je gedacht zeggen op de STEPP-werkgroepen !
Presentaties STEPP-Contactdag Veiligheid online
Spreken is zilver, zwijgen is goud
Waarom muziek ook best een thema is in deze verkiezingen
Ingenium licht energieconcept CC Asse toe op STEPP-Contactdag 19 mei
5 nieuwe vacatures online
Antwerpse Bourla op lijst meest bedreigde monumenten van Europa
Lounge 2014
DPA gets a lot tougher
OISTAT nieuwsbrief april 2014
Lezing rond 4D-integraal veiligheidsdenken op STEPP-Contactdag 19 mei in CC Asse
STEPP-Contactdag op 19 mei in CC Asse
Vicoustic solutions now available at Amptec
Laatste plaatsen bijblijfcursus licht (gevorderden)
Sennheiser joins Dante networking standard
Opleidingstraject 'veiligheid in de podiumtechniek'
4 nieuwe vacatures online
Amptec is the new Belgian DiGiCo distributor
ITEAC 2014 First Keynote Speaker and Programme Features Announced
3 nieuwe vacatures online
Informatieavonden over ringleiding
Oproep tot wedstrijddeelname voor de Praagse Quadriennale 2015
Opera-icoon Gerard Mortier (70) overleden
Vlaanderen wordt wakker: 4G kan TV-beeld verstoren
Laatste plaatsen bijblijfcursus licht (beginners)
3 nieuwe vacatures online
Call for Candidates for the Chair of OISTAT Publication & Communication Commission
Nieuwe naam voor De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet en Muziektheater
Schrijvers World Scenography ontvangen Golden Pen Award
Theatre Words nu beschikbaar voor Android
Bericht over auteursrechten is poging van Simim om extra geld te claimen
Bioscopen hebben nu ook hun geluidsnormen
5 nieuwe vacatures online
Theater aan de Stroom gaat reclame uitbeelden tijdens stuk
Nu weten we weer waarom: 4G-licenties leveren staat 360 miljoen euro op
Belgische primeur: dorpscinema opent 6D-zaal
SARC-Advies met technische prioriteiten voor culturele infrastructuur gepubliceerd
Last Call for Candidates for the Chair of OISTAT Technology Commission
2 nieuwe vacatures online
Internationale Bourla conferentie in Antwerpen en Brussel
Danslegende Jeanne Brabants overleden
Pieter Nyckees nieuwe STEPP-coördinator
Ontdek nu de STEPP Bijblijfcursussen
STEPP wenst iedereen fijne kerstdagen en een voorspoedig 2014 !
Ontwerptekst normen voor elektronisch versterkte muziek voor het Brussels gewest
Deel van dak Apollo Theatre (Londen) stort in
Samen voor een eerlijk statuut
3 nieuwe vacatures online
OISTAT News
Opleidingscentrum Pianofabriek viert 20 jarig bestaan met expo rond podiumtechniek van 1940 tot 2000
Vlaams parlement heeft het nieuwe Kunstendecreet goedgekeurd
ITEAC 2014 cell for papers
Gratis registratie voor CUE 2014
Sabbattini (Antwerpen) zoekt kandidaten!
STEPP mee aan tafel op het ISOC
Faro lanceert traject 'duurzaam verbouwen voor musea'
Jonge Sla & Pulse vertellen je meer over jouw CO2-uitstoot!
Theatre Words goes Digital
Studiedag 'verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van productieleiders'
Cirque du soleil - boete
Groene Apen
Slides contactdag online
Apex
Bijblijfcursus Podiumtechnieken
Contactdag UPDATE 3
2 nieuwe vacatures
STEPP Contactdag - UPDATE 2!
OPENDOEK FESTIVAL Scenografie
STEPP Contactdag - UPDATE!
De Barre welvaart zoekt stagair(e) techniek
STEPP CONTACTDAG: Overheidsopdrachten
6 nieuwe vacatures
1 nieuwe vacature
APEX presents: Digico days-Antwerpen
World Stage Design 2013 - news
1 nieuwe vacature
FACE Academy update
In memoriam Marianne Van Kerkhoven
Expert Class Cultuurmanagement
Kunstinstituut Gent start met opleiding podiumkunsten
Louvre presents: Robert Wilson
cursusaanbod geupdate
World stage design 2013
PULSE trefdag voor cultuurprofessionals
nieuwe STEPP coördinator
Een nieuw jaar, een nieuw jaarprogramma!
Jaarprogramma STEPP
Themadag tijdelijke bouwsels te Utrecht
Call for Artistic Research Projects post-master and Phd levels
VLAREM-Trein 2013: Brandveiligheid voor theaters
Wedstrijd voor light design: Luminale 2014
26 september: Amptec audio networking seminar
REcoEP - tools voor duurzame podiumtechnieken
T-Interim in de bres voor en veilige werkvloer
2 nieuwe vacatures
STEPP neemt deel aan PULSE
1 nieuwe vacature
VLAREM: voorstel nieuwe brandnormen
WSD2013: See the extraordinary
Philips stelt lichtontwerpers gerust: de tungsten verdwijnt niet
Violist van Bolsjoi overleden na val in de orkestbak
VPT-voorzitter Pieter Erkelens overleden
3 nieuwe vacatures
Cultuur in sociaal-ecologische verandering Trefdag voor cultuurprofessionals
5 nieuwe vacatures
Geluidsontwerper Steven Brown overleden
Steun campagne Save Tungsten!
Voormalig BASTT voorzitter Jacques Berwouts overleden
WSD2013: het programma
6 nieuwe vacatures
Kunstenaarsstatuut: het verdict
Veiligheidsproject zkt podiumtechnici, experts en partners
Nieuwsbrief 29
STEPP Mag #04 online beschikbaar
STEPP Mag#08 is uit
Presentaties ON THE MOVE online
Resultaten sectorbevraging freelance technici
2 nieuwe vacatures
FACE: Prep your Wireless
De geselecteerde ontwerpers voor World Stage Design zijn gekend
AMPTEC - DPA live microphone workshop
1 nieuwe vacature
STEPP op TERMM
The Powershop en Amptec op ON THE MOVE
Han Stakebrand start StaPoTech in België
Sarc: Aanbevelingsnota beleid infrastructuur in de culturele sector
On THE MOVE: het volledige programma
Poëtisch feest 40 jaar CC's en GC's neemt start voor de toekomst!
1 nieuwe vacature
nieuwsbrief 28
Zomercursus opname- & studiotechnieken
ON THE MOVE: het volledige programma
In memoriam Luc Dhooghe
STEPP-lid Jan Strobbe geselecteerd voor WSD2013
Hans Willems op het komende STEPP symposium ON THE MOVE
Bezoek de Showtech beurs, gratis!
nieuwsbrief 27
ON THE MOVE: de eerste namen
1 nieuwe vacature
Lounge 2013: Registreer NU
De cultuurcentra vieren feest
PRG garage sale
3 nieuwe vacatures
studiedag gehoorbescherming
Dirk Cornelis is nieuwe voorzitter VVC
STEPP Mag#07 is uit!
Julie's Bicycle green my production
PLASA Technical Standards nu gratis beschikbaar
Jamila Gabrielova
bijblijfcursus geluid (1 en 2) VOLZET
2 nieuwe vacatures
Nieuwsbrief 26
1 nieuwe vacature
27 maart: internationale dag van het theater
1 nieuwe vacature
ON THE MOVE: nieuwe datum
Bezoek Prolight & Sound en Showtech Berlijn met STEPP
Kunstenloket versus Upwards: individu versus rechtspersoon
symposium ON THE MOVE geannuleerd
DTS² neemt Harco TM over
WSD2013: TESTing 2 0 1 3
5 nieuwe vacatures
Wereldculturencentrum Zuiderpershuis veilt zijn spullen
Cursus video- & beeldtechnieken volzet
WSD: Only Ten Days Left!
Sieber Marly over productie en locatieprojecten
Studie- en netwerkdag met technologiebeurs: Duurzame Verlichting 2013
Ivo Kersmaekers praat over doeken op lokatie
ON THE MOVE: nieuwe namen
Hans Willems (WICreations) op het symposium ON THE MOVE
VPT-themamiddag versterkt geluid
Amptec organiseert tweedaagse V-cabinets training
2 nieuwe vacatures
SEMINAR: Rite of Spring Sessions
Enquête duurzame bereikbaarheid van recreatieve bestemmingen
Could you design a sustainable theatre?
Could you be exhibiting at World Stage Design 2013?
1 nieuwe vacature
2 nieuwe vacatures
Vlaamse Opera veroordeeld wegens ongeval
ON THE MOVE: Symposium over tijdelijke en mobiele podiuminstallaties
4 nieuwe vacatures
LOCUS bevraagt cultuurcentra over duurzaamheid
Nieuwe BTW regeling
B-ESA en STEPP gaan nauwer samenwerken
Schijnzelfstandigen: De overheid herdefinieert het statuut
4 nieuwe vacatures
bijblijfcursus belichting: laatste plaatsen
cursusaanbod voorjaar 2013
1 nieuwe vacature
AVL videodagen
Nieuwsbrief 24
1 nieuwe vacature
PQ online bibliotheek
Voortraject anderstaligen Assistent-Podiumtechnicus
Stel je werk tentoon op WSD2013!
1 nieuwe vacature
Cursus beeld- & videotechnieken
Conferentie historische theaterdecors in de media
PRG EML Demo Days
Asse opent grootste cultuurzaal in de provincie
OISTAT Timeline Working Group: het volledige programma
1 nieuwe vacature
RITS-Nona: toonmomenten, 18 & 19 januari
STEPP op Twitter
Enquête coöperatieve onderneming voor technici en artiesten
VPT themadag gebouwenbeheer - ook voor STEPP-leden
OISTAT Resource centre
Indexering forfaitaire onkostenvergoedingen vanaf 1 januari 2013
invoering van ecocheques voor werknemers met contracten van bepaalde duur
Nieuwsbrief 23
Conferentie historische theaterinfrastructuur en decors
Jerôme Maeckelbergh over de historische machinerie van de Bourla
STEPP nomineert kandidaat-voorzitter OISTAT en Executive Committee-lid
STEPP Mag#06 is uit
Vlaanderen en Franse Gemeenschap sluiten cultureel samenwerkingsakkoord
OISTAT: World Costume Festival, Philippines
SHURE webinar series: 4G
Nieuw reglement Investeringssubsidies
B-ESA workshop 'Verzekeringen' en 'Schijnzelfstandigheid'
STEPP vzw zet het netwerk Gebouwenbeheerders van jonge Sla verder
Dirk Van Nieuwenhuysen
25 operahuizen tekenen eco-charter
Anita Evenepoel wint Vlaamse Cultuurprijs voor Vormgeving
Brochure geluidsnormen voor muziekactiviteiten
Ivo Peeters nieuwe voorzitter VVC
Centextbel bevestigt op het nippertje deelname aan symposium
Symposium Hi-tech & Vormgeving: het volledige programma
Nieuwsbrief 22
Expert Class Cultuurmanagement
Workshop hologramtechnologie op 5 november!
Pieter 't Jonck, Erki de Vries en Eric Joris te gast op 5 november!
cursus VEILIGHEID: nog enkele plaatsen beschikbaar
Creative Industry Days, 9 november 2012
Symposium Hi-tech & Vormgeving: de eerste namen
cursus PODIUMTECHNIEK: laatste plaatsen!
STEPP Mag#05 is uit
CO2-calculator voor de kunsten
Cursusaanbod najaar 2012 (STEPP / SFP)
Nieuwe opleidingen ' veiligheid'
duurzame toekomstscenario’s voor internationale mobiliteit
Het Zuiderpershuis stopt ermee
Proscenium-archief online
Johan Penson benoemd tot lid van de SARC
Enquête Europese richtlijn radiofrequenties
Cursus Video- & Beeldtechniek
Technische handleiding geluidsnormen beschikbaar
STEPP Mag#04 is uit!
STEPP lanceert professionele netwerken
STEPP programma 2012-2013
Cursusaanbod 2012-2013
STEPP lanceert bijblijfcurssen
UPDATE: project veiligheidsadviezen
Frankie Goethals wordt nieuwe voorzitter STEPP vzw
Gratis toegang tot BTR
OISTAT Architecture Commission, Milaan
Netwerk scenografie gaat van start
STEPP introduceert groepstarieven voor organisaties
LEE Filters lanceert kleurfilters voor LED-armaturen
E-scenography
Na de PQ, het boek: The Disappearing Stage
OISTAT: Theatre Timeline Working Group
Ledverlichting in musea
Scandlight -11-13 juni 2012
World Scenography 1975-1990
STEPP nieuwsbrief 19
DiGiCo Day in deSingel - 15 mei
STEP-cursus 2012: schrijf je nu in!
Promotiedag duurzame verlichting
Showcase: New levels in sound; 4 & 5 april
AMPTEC Open Days: 24 & 25 april
Overzicht wijzigingen radiofrequentiebeleid
Cultuurforum 2020
Jo Nicolai, Nils de Laeter, en Peter van der Geer op STEPP symposium
Nieuwe documenten dB-normen online
BIPT beslist op 6 maart over de toekomst van het frequentiebeleid
Dak DAIKIN stort in op Batibouw
Cursus touwtechnieken: nog 5 plaatsen beschikbaar
Expo: Corpus
Kunsthumaniora Brussel heeft nieuwe concert- en danszaal
Opendeurdag & toonmomenten theateropleidingen RITS
Vlaamse geluidsnormen treden in voege op 1 januari 2013
STEPP symposium: schrijf je nu in!
WSD2013: ontwerpwedstrijd voor een tijdelijke, alternatieve en duurzame theaterzaal
OISTAT EduCom: Theatre of the Senses Conference,19 – 23 april 2012, Maastricht
STEPP symposium: nieuwe geluidsregelingen
opleiding: voortraject assistent podiumtechnicus voor anderstaligen
STEPP Cursus: touwtechieken & valpreventie
STEPP cursusaanbod 2012
Infosessies geluidsnormen
Studiedag: veiligheid op manifestaties en evenementen
Tweede principiële goedkeuring dossier geluidsnormen voor muziekactiviteiten
De Munt verkoopt operakostuums
Luminale, Frankfurt
OISTAT Scenography Commission - Las Vegas
Bijgewerkte info geluidsnormen en frequenties
Arcola Theatre commercialiseert Hydrogen Fuelcell
Kringloopexpo: een concrete stap naar duurzamere cultuur
Jonge Sla gaat van start!
STEPP nieuwjaarsreceptie / brainstorm
Vallend geluidspaneel verwond 5 mensen
Te koop: HF Sennheiser EW 172 G3-A
Werkloosheidsuitkering voor kunstenaars: het einde van een tijdperk?
Idan Hayosh
CUE 2012
Onlinetool voor werkstudenten
EUTA - Theatre Architecture Database
Herziening VLAREM I/II niet voor meteen
JTSE lighting
LEDs Magazine: PLASA highlights advances in LED entertainment lighting
STEPP feest en contactdag: de foto's
Roel Verniers
Performers Platform: De eerste beurs voor gebruikte artiestenmaterialen.
Locus: Het einde van 35mm-filmprojectie. Wat nu?
Van denken naar doen: cultuur als motor voor transitie naar een rechtvaardige duurzaamheid
STEPP organiseert een cursus rigging
GC De Markthallen plaatst akoestische reflectiepanelen
STEPP Magazine zkt scenografen en fotografen
Enquête radiofrequenties
Succes met je studies!
ADB Mentor te koop
WIELS verkoopt inboedel
Hernieuwing BASTT lidmaatschappen
World Scenography Series
VVC: Vraag en antwoord geluidsnormen
SYNTRA leercontract podiumtechniek - UITGESTELD
TIP-boek
OKO SCHRIJFT MANIFEST NAAR AANLEIDING VAN NEDERLANDSE CULTUURBESPARINGEN
Normen elektronisch versterkte muziek treden op 1 januari 2012 in voegen
Green Mobility Guide for the Performing Arts: new On the Move research dossier!
Red het TIN
Bevraging sectorale opleidingsbehoeften
Bestuursverkiezingen BASTT vzw
oKo: Nieuwe geluidsnormen wellicht niet in voege vóór 1 januari 2012
REDITEC 2011 focust op duurzaamheid
Theatersalon: decoratelier
OISTAT H&TC SYMPOSIUM:Call for Papers: Still Point, Turning World: Scenographic Reflections, Proposals and Provocations
Project: “International Stage Design Students’ Works Exchange (ISDSWE)
SHOWTECH focust op veiligheid van evenementen
TheatreWords voor iPhone
Jonge Sla gelanceerd
opleiding ALLROUND AV TECHNICUS
kringloopexpo.be
BASTT op LinkedIn
Secura: veiligheidsbeurs
Less is more: duurzaamheid in cultuur- en gemeenschapscentra
Norm elektrische installaties
The Art of Light (Tentoonstelling)
Cursus Google SketchUp 8
Overleg veiligheid gaat van start!
Elixir d'Anvers is op zoek naar muziek op zolder
Enquête mobiliteit van de Europese podiumsector
Nieuwsbrief 9
BASTT forum online!
STEP cursus 2011
Opleiding draadloze audio
Nieuwe dossiers online
Nieuwe regels voor de organisatie van EHBO in de onderneming
Welzijn op het Werk over de arbeidsmiddelen voor het heffen van personen
Lessen uit arbeidsongevallen
Voorstellen geluidsnormen voor muziek
Contactdag 'veiligheid': het programma
Beste wensen voor het nieuwe jaar!
Wijziging btw-regeling kunstensector vanaf 1 januari 2011
BASTT Nieuwsbrief 8
BASTT contactdag 'veiligheid' - 8 februari 2011
Recycling
Het Ervaringsbewijs. Troef voor werkgevers en werknemers.
CO2 calculator
© 2018 STEPP vzw. Alle rechten voorbehouden. D&D by Invoke Mediaworks.