Home
Sponsormogelijkheden

Nieuwsbrief

Abonneer je nu op onze elektronische nieuwsbrief!

Social Media

Ook STEPP heeft een eigen facebookpagina!
Bezoek ons

STEPP kan je ook vinden via LinkedIn!
Bezoek ons

Volg STEPP op Twitter!
Bezoek ons

DE HALOGEENLAMP VERDWIJNT, ZE IS GEWOON NIET ENERGIEZUINIG GENOEG (...)

16 09 2018

Via vrtNWS

Halogeenlampen zijn in essentie veredelde gloeilampen: net als gloeilampen krijgen ze hun licht doordat er elektriciteit door een gloeidraad gestuurd wordt. Daardoor wordt die draad verhit en geeft hij elektromagnetische straling af, voornamelijk warmte en licht. Een halogeenlamp is iets efficiënter in het omzetten van elektriciteit in licht, en heeft een langere levensduur dan een gewone gloeilamp, maar ze is nog lang niet goed genoeg. En daarom moet, na de gloeilamp, nu ook de halogeenlamp verdwijnen van de Europese Commissie.


Een kapotte halogeenlamp van 300 watt. (Foto: Ildar Sagdejev (Specious)/Wikimedia Commons)

 

Een halogeenlamp is een gloeilamp waarbij een gloeidraad uit wolfraam verhit wordt in een ballon die gevuld is met een edelgas onder hoge druk, meestal krypton of xenon, waaraan een kleine hoeveelheid van een halogeen is toegevoegd, zoals iodium of broom. 

De hoge druk van het edelgas maakt dat de gloeidraad niet zo snel verdampt, en dus langer meegaat dan bij een gewone gloeilamp. Bovendien speelt er een chemische reactie, waarbij het verdampte wolfraam een verbinding aangaat met het halogeen, die daarna weer opnieuw uit elkaar valt en waarbij het wolfraam wordt afgezet op de warmste delen van de lamp, namelijk de wolfraam-gloeidraad.

Ook dat verlengt aanzienlijk de levensduur van de lamp, en het zorgt er bovendien voor dat het wolfraam niet of minder neerslaat op het glas, dat daardoor donkerder wordt en dus minder licht doorlaat.


Een halogeenlamp (rechts) en de LED-lamp die er het alternatief voor vormt (links). (Foto: Ralf Pfeifer/Wikimedia Commons)

 

Heet

Halogeenlampen werken ook aan hogere temperaturen dan gewone gloeilampen, wat nodig is voor de chemische reactie tussen het wolfraam en het halogeen. Een buisvormige halogeenlamp van 300 watt bereikt al snel een temperatuur van meer dan 500 graden, een gewone gloeilamp van 500 watt werkt aan een temperatuur van 180 graden en een gewoon lampje van 75 watt wordt zo'n 130 graden warm. 

Die hogere temperatuur maakt dat het voor mensen onzichtbare, infrarode deel van het spectrum van het licht dat halogeenlampen uitstralen, kleiner is, en het zichtbare deel groter. Dat geeft de lampen een hoger rendement dan gewone gloeilampen, en bovendien wordt het licht ook witter.

Die hogere temperaturen hebben echter ook  nadelen: doordat de ballon van een halogeenlamp gevuld is met gas onder hoge druk, moet die ballon klein zijn, en daardoor wordt het glas ook zeer snel erg warm. Er wordt dan ook speciaal glas, meestal hittebestendig kwartsglas, voor gebruikt. En omdat de ballon klein is en dicht bij de gloeidraad zit, wordt het glas toch nog vrij snel zwart, ondanks de verminderde verdamping van het wolfraam van de gloeidraad.

Doordat het glas zo warm wordt, mag men de lampen niet met de vingers beetnemen. Doet men dat wel, dan komen er vetresten op het glas, die inbranden en door verkoling bruine vlekken geven. Die vlekken veroorzaken een plaatselijke grotere verhitting, waardoor het glas van zijn normale vorm in een kristallijne, veel zwakkere vorm kan overgaan, wat de levensduur van de lamp sterk vermindert. De ballon van de lamp kan daardoor gas gaan lekken, of zelfs een bult vormen, waardoor de lamp verzwakt en eventueel kan exploderen. 

Door de hoge temperaturen vormen halogeenlampen ook een brandgevaar, en in Australië bijvoorbeeld worden elk jaar talrijke huisbranden toegeschreven aan oververhitte halogeen plafondlampen. Vanaf september 2020 zal Australië dan ook het voorbeeld van de Europese Commissie volgen en halogeenlampen verbieden. 

 

Niet zuinig genoeg

Halogeenlampen hebben dus een iets beter rendement dan gewone gloeilampen, en ze gaan ook langer mee. Toch valt na bijna 60 jaar - in 1959 patenteerde het Amerikaanse bedrijf General Electric een lamp voor dagelijks gebruik met jodium - in de EU nu ook het doek voor de meeste halogeenlampen. Hun rendement - de hoeveelheid licht die ze geven per verbruikte stroomeenheid - ligt eenvoudigweg te laag, en volgens de Europese Commissie zijn er nu voldoende zuinigere alternatieven voorhanden. 

Verlichting is immers verantwoordelijk voor een flink deel van ons energieverbruik, en dus ook van onze uitstoot van het broeikasgas CO2. Gebouwen zijn goed voor 40 procent van ons energieverbruik, en zo'n 15 procent daarvan gaat naar verlichting. 

Om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen, werkt de EU al bijna 10 jaar aan maatregelen om energieverslindende lampen gefaseerd uit te bannen en te vervangen door zuinigere alternatieven.  

In 2009 werd aangekondigd dat niet-zuinige lampen zouden moeten verdwijnen, en eerst werden de gewone gloeilampen van 60, 75 en 100 watt verboden, in 2012 gevolgd door alle gloeilampen. Dat gloeilampen nog steeds te koop zijn en gebruikt worden, komt doordat winkels hun voorraden nog mogen verkopen, iets wat ook voor de halogeenlampen het geval is. 

Een "capsule" halogeenlampje, dat niet onder het verbod valt omdat er niet voldoende alternatieven voor zijn (Foto: Stefan Wernli/Wikimedia Commons).

NVDR: dit geldt niet voor alle capsulelampjes; check ons overzichtsdocument voor meer details

 

Energielabel B

Lampen moeten voor de Europese Commissie in de nabije toekomst allemaal minstens het energielabel B hebben, terwijl halogeenlampen bijna altijd C of zelfs D hebben. En dus werden twee jaar geleden al een aantal types halogeenlampen verboden, en nu dus bijna al de andere. Enkel lampen waarvoor er geen goed alternatief voor handen is, zoals de buisvormige halogeenlampen met een contactpunt aan elk van de uiteinden (zie grote foto bovenaan), "capsule" lampjes, de kleine lampjes met twee lange contactpuntjes onderaan (zie foto onderaan) en zwakstroom halogeenlampjes die bijvoorbeeld in ovens gebruikt worden, vallen niet onder het verbod. 

Voor al de andere zijn er genoeg alternatieven voorhanden, vindt de Europese Commissie, en dat dan vooral in de vorm van LED-lampen, Light-emitting diodes. Een LED verbruikt, afhankelijk van de bron, slechts 10, 20 of 25 procent van een halogeenlamp en gaat bovendien veel langer mee. De gemiddelde levensduur van een halogenlamp is zo'n twee jaar, een LED gaat gemiddeld 15.000 branduren mee, wat zo'n 15 jaar tot 20 jaar kan zijn. 

Veel mensen gebruiken nu nog gewone gloeilampen en halogeenlampen in huis - meer dan 10 lampen van elk volgens onderzoek -, en volgens diverse experts loont het de moeite om die onmiddellijk te vervangen door LED's, ook al zijn die veel duurder in de aankoop. Volgens lampenproducent Philips bespaart een gezin al snel 130 euro per jaar door de omschakeling, Nederlandse specialisten houden het op een meer bescheiden 50 euro per jaar. 

De Europese Commissie maakt zich sterk dat er door de omschakeling tegen 2023 40 miljard kilowattuur bespaard zal worden aan elektriciteit, en de uitstoot van CO2 zou met 15 miljoen ton per jaar verminderen, een hoeveelheid gelijk aan wat Portugal jaarlijks uitstoot door zijn elektriciteitsgebruik. Voorwaarde is dan wel natuurlijk dat veel mensen bereid zijn om hun oude gloei- en halogeenlampen te vervangen door zuiniger exemplaren ...

 

Wat dit betekent voor de cultuursector - en waarom de ban van de halogeenlamp op podia de verkeerde impact heeft - leest u in ons themadossier #Wattnadegloeilamp

NIEUWS

STEPP erkend als kunstenfederatie
Wat hangt er allemaal boven mijn hoofd?! - STEPP contactdag 2023
Deel je werkervaringen
De sector heeft jou nodig!
STEPP contactdag! Jij komt toch ook?
Nieuwe editie collegagroep leidinggevende technici
Nieuwe vacatures online
Renovatie schouwburgsite in Kortrijk start in 2023
CUE 2022
UPDATE: Beslissingen overlegcomité 26/10
Podiumtextiel - een wereld op zich
Nieuwe vacatures online
Najaarsopleidingen - schrijf je nu in!
Nieuwsbrief oktober
SOS - Save Our Spectrum
Bevraging podiumtechnisch erfgoed
STEPP digitale erfgoeddag
Virtual Showlight 2021
STEPP viert feest!
Jouw mening telt! Het Kunstenaarsstatuut
Nieuwe vacatures online
OKo in Commissie Cultuur
Nieuwe vacatures online
Ga mee op 'stap' met PULSE
Groen Licht Vlaanderen lanceert samen met partners nieuw boek rond LED verlichting
Pearle lanceert nieuwe kaart
Nieuwsbrief STEPP februari 2021
Brugge krijgt met BRUSK zijn eigen museum voor schone kunsten.
Fonds Cul­tu­re­le In­fra­struc­tuur kan­telt in bij De­par­te­ment Cul­tuur, Jeugd en Me­dia
Webinars investeringssubsidies voor cultuur- en jeugdinfrastructuur
Weg met de hoofdtelefoon - tijd voor 'soundbeaming'
Vlaanderen investeert bijna 70 miljoen in renovatie opera Gent.
Webinars Sectorgids
Sectorgids - impact op eventsector - Tourplanning - LAAR - mag. 36
#CampingCorona: wat na corona?
Feestzaal Eldorado in Humbeek beschermd als monument
CORONA update
STEPP kalender
Wagenbouwer Ros Beiaardommegang: “Ik heb topjobs geweigerd bij Tomorrowland en Studio 100 om dit te kunnen doen”
Ontvang gratis de digitale editie van AV & Entertainment magazine
Opleiding elektriciteit - STEPP contactdag - nieuwe vacatures
nieuwe vacatures online
Architectenbureau uit Londen tovert opera van Gent om tot groot centrum van podiumkunsten
Podiumbouwer over klimaatneutrale tournees: Gaat niet alleen over CO2-uitstoot, maar ook over duurzame materialen
Nieuwe vacatures online!
Nieuwe vacatures online!
Opleidingskalender 2019-2020 - vacatures , ...
Wetgeving versterkt geluid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: verplichte opleiding: Referentiepersoon
Survey of EBU on PMSE Service Requirements
Programma contactdag definitief
Contactdag STEPP Hoe Werkt Werk?
Ook voor STEPP-leden: Belichting van de opera Madama Butterfly - 'Hoe het licht van Robert Wilson de voorstelling maakt'
Komieken organiseren benefiet voor bekende Roeselaarse theatertechnicus met ALS
Tweedaagse workshop Toegankelijkheidsmanagement voor Cultuurevenementen
Rent-All neemt Phlippo Group over
Nieuwe vacatures online
Pascal Verreth - bezieler van de Pianofabriek - plots overleden
Workshop de teintures végétales sur fibres textiles
Hele dag een piep in uw oor? Nieuwe behandelings­methode geeft tinnitus-patiënten weer hoop
nieuwe vacatures online
Decorbouwer van Tomorrowland en Plopsaland legt boeken neer
STEPP basiscursus videotechnieken op 21 februari 2019
Nieuwe vacatures online
Vrachtwagenlift tilt NTGent naar hoger niveau
STEPP Magazine #30 valt binnenkort in de bus
Nieuwe vacatures online
18 december 2018: STEPP contactdag Tijdelijke installaties
STEPP contactdag najaar + vernieuwde basisopleiding licht
Vernieuwing STEPP-lidmaatschap
Markante plekken: een blik achter de schermen van de Bourlaschouwburg in Antwerpen
Grootste theatercomplex ter wereld geopend in Taiwan
Nieuwe vacatures online
45 jaar Sydney Opera House: het moeizame verhaal van een wereldwonder
Cultuurpaleizenarchitect Paul Andreu (80) overleden
Sven Gatz investeert via het FoCI opnieuw fors in infrastructuur voor cultuur
25 oktober 2018: European Historic Theatres Day
Markante plekken: de Grote Post in Oostende en de tragedie achter het modernistisch meesterwerk
Beweging aan het theaterplein: ''Er moet inderdaad nagedacht worden over de toekomst van de Stadsschouwburg''
5 nieuwe vacatures online
Welkom in grootste kleerkast van België: Antwerpse Opera doet stockverkoop
Drie distilleertoestellen en vijf theaterdecors op Vlaamse Topstukkenlijst
6 nieuwe vacatures online
Feest mee voor 50 jaar OISTAT
Rouwbericht: Leo Royackers
Ministers Gatz en Crevits willen toppositie moderne dans versterken
STEPP Magazine #28 valt binnenkort in de bus
Theatres will not go dark due to ECO design rules
15 nieuwe vacatures online
Gemeente Kapellen verkoopt 2de handse tribune
STEPP bij Eventplanner TV over #Wattnadegloeilamp
Meer dan 1000 Antwerpse senioren volgen voorstelling Barbara Dex via livestream
OIRA - Online Inventory & Risk Assessment - nu ook beschikbaar in het Nederlands
4 nieuwe vacatures online
#SaveStageLighting: Europees parlement keurde gisteren amendement voor blijvende uitzondering voor entertainment lighting goed
Regenprinter schrijft woorden in de regen
Musical 40-45 wordt technisch spektakelstuk
''Amberdrift, wat een geweldig woord;'' #SaveStageLighting, een stand van zaken
Praktijksafari Herman Teirlinckgebouw
Backstage op het songfestival: Belgische bedrijven alweer top
Lezing Led-verlichting kritisch doorgelicht op STEPP-Contactdag 12 juni
4 nieuwe vacatures online
19 dakspanten van elk 4 ton: bouw pop-uptheater van studio100 is wereldprimeur
Ook CEO Robe onderschrijft petitie Save Stage Lighting
Controllux presenteert interactieve verhoudingstest tussen tungsten en led op STEPP-Contactdag
Lezing De gevolgen van EU Eco-Design door Catherine Lootens (Groen Licht Vlaanderen) op STEPP-Contactdag
#SaveStageLighting-campagne
Pulse-Praktijksafari AED Studio's
Ambitieus masterplan voor Bourlaschouwburg
STEPP-Contactdag “Watt na de gloeilamp?” op dinsdag 12 juni in het Concertgebouw in Brugge
4 nieuwe vacatures online
STEPP-Magazine #27 valt binnenkort in de bus
VER announces agreement to merge with Production Resource Group LLC
2018 AES Conference on Music Induced Hearing Disorders – June 20-22, 2018
4 nieuwe vacatures online
Violist wint rechtszaak over lawaai orkest
New Open Data Standard
3 nieuwe vacatures online
Studiedag Verruim je publiekswerking: toegankelijkheid in de podiumkunsten
B-ESA-Bezoek Prolight+Sound ook voor STEPP-leden
Candidate Slate of OISTAT Publication & Communication Commission Chair
OISTAT Education Commission Meetings & Activities
3 nieuwe vacatures online
8 nieuwe vacatures online
Achter de schermen bij de theatertechnici in de Warande
Jeroen Wuyts en Valentijn Dhaenens winnen 'best sound technician'-award op 36e Fajr International Theater Festival in Teheran
Echt Antwaarps teater sluit schouwburg maar stopt niet
Brusselse geluidsnormen 'versterkt geluid' worden op 21 februari 2018 van kracht
Truss loading is more than what loading tables say
Infodag FoCI op 30 januari
Bezoek STEPP op CUE2018
OISTAT Call for Candidates for the Chair of OISTAT Publication & Communication
Aangeboden: dimmer racks uit deSingel
3 nieuwe vacatures online
OISTAT: ook in 2018 voor elk wat wils
Kindermusical Buurman & Buurman in CC XL afgelast, decorstuk kan niet naar binnen
Exclusief voor voor STEPP-leden: achter de schermen bij 'De Notenkraker' op 29/12
LED screen rigging: lethal factor or professional approach?
FARO en STEPP slaan de handen in elkaar voor werking rond museale tentoonstellingstechnieken
Studio100 vindt nieuwe locatie voor spektakel-musical “40-45”
Open salon: praten mag, aankomen niet op dinsdag 19 december in Vooruit
5 nieuwe vacatures online
Livestream Uncovered: Inspiratiedag op 26 januari
Subsidies voor cultuur niet langer taak van provincies
Infosessie FoCI 2017-2021: investeringssubsidies voor culturele infrastructuur
Het Nieuwstedelijk opent nieuwe theaterzaal in Hasselt
Er komt een enquête over grensoverschrijdend gedrag in cultuursector
Het waarom van de veiligheidskabel: spot valt tijdens sinterklaasshow, als bij wonder slechts één toeschouwster gewond
Prolyte Campus
deSingel moet voorstellingen schrappen door aanslepende renovatieproblemen
STEPP zet volledig archief tijdschriften online
PLASA publiceert met ICOPER een set richtlijnen voor de entertainment rigging industrie
Arenberg trekt aan alarmbel over overheveling naar stad Antwerpen: Dit is de dood in de kooi
Koerier Mokhallad Rasem brengt geen pizza maar portie cultuur aan huis
Lieven Vandenhaute roept op tot meer smartphone-etiquette: Wat kwam u eigenlijk doen in deSingel?
Plafond Stadsschouwburg Brugge valt naar beneden: bijna week gesloten
Cultuurminister Gatz pompt geld in Kaaitheater
12 nieuwe vacatures online
Robe Theater Tour 2017
6 nieuwe vacatures online
Sennheiser Sound Academy
STEPP-Contactdag 'Akoestiek' in CC De Factorij op 17 oktober
Informeer u over de nieuwe regels inzake de verspreiding van versterkt geluid in Brussel
9 nieuwe vacatures online
Syntra West zoekt docent lichttechnieken
5 nieuwe vacatures online
Save the date
Renovatie Wintercircus uit de startblokken
5 nieuwe vacatures online
New OISTAT President and Executive Committee members elected at the OISTAT World Congress
Duurzaam verbouwen en museumtechniek in internationaal perspectief: driedaagse conferentie in Vlaanderen en Brussel
Trefdag Pulse - Hoogtij/d
Musea weten niet hoe slecht het licht is
7 nieuwe vacatures online
7 nieuwe vacatures online
Infosessie Welzijnswetgeving: schrijf nu in!
6 nieuwe vacatures online
Suggesties voor opleidingen welkom
2 nieuwe vacatures online
STEPP-Contactdag Barco
4 nieuwe vacatures online
4 nieuwe vacatures online
Call for Intents and Proposals for WSD2021 Designation
The Event & Communication Days - STEPP Programma
4 nieuwe vacatures online
Pixelpitch: feiten en mythes over ledschermen op evenementen
4 nieuwe vacatures online
Updated Information on OISTAT World Congress and World Stage Design 2017
Komt Studio 100-musical 40-45 in gevaar? Nieuwe evenementenhal komt vlak bij chemische risicobedrijven
Bezoek aan Prolight+Sound in Frankfurt
3 nieuwe vacatures online
Huts bouwt nieuwe zaal voor peperdure Studio 100-musical '40-45'
3 redenen waarom voorstellingen live streamen een goed idee is
3 nieuwe vacatures online
2017 OISTAT Commission Meetings Schedule
Brusselse geluidsnormen voor muziek verstrengd
4 nieuwe vacatures online
Tips en tricks om podiumvoorstellingen toegankelijk te maken voor blinde en slechtziende toeschouwers
Danspunt organiseert eerste 'Danspiratiedag'
10 nieuwe vacatures online
VPT Vakmeeting ‘Hijstechniek: tien jaar verder!
STEPP publiceert ''Verzamelnota trekkenwanden''
Voortraject anderstaligen assistent podiumtechnicus
6 nieuwe vacatures online
Electroacoustics seminar at Amptec
3 nieuwe vacatures online
2 nieuwe vacatures online
ENCC PUBLIC NEWS FLASH
Conclusies klimaatrondetafels Cultuur, Jeugd en Media - 19 september en 27 oktober 2016
2017 Technical Invention Prize Submission Open
Technical visit with Hooverphonic
OISTAT Theatre Architecture Competition 2017
Structural Changes in the OISTAT Organization
Nomination of OISTAT President and Executive Committee Members 2017-2021
Amptec Acoustics Essentials Seminar
't Is weer van datte: ''Nood aan meer frequentiebanden ...''
PULSE: Trefdag RE:CULTURE, een overzicht
OISTAT Theatre Architecture Competition TAC 2017
VPT-vakmeeting audio ‘De dag van de mengtafel’
Presentaties Contactdag Opleidingen Oostende
PMSE.be en STEPP bundelen de krachten
9 nieuwe vacatures online
Robe Theater Tour
Backstage with Tourist LeMC
Nieuwe functie voor de orkestbak: Opera New York ontruimd
Europese verordening 305/2011 (CPR) in het kader van de brandreactie bij kabels
Be prepared for the lighting of the future: seminarie van het Belgisch Instituut voor de verlichtingskunde
Call for Intents and Proposals for WSD2021 Designation
Nieuwe prijszettingstool zet creatieve ondernemers op weg
Dance and the museum: Stretching the boundaries
Nog enkele plaatsen vrij voor de (basis)cursus geluidstechniek
Idea-DJ 'draait' afbeeldingen ...
Free seminar: Wired Mastered
Dance and the museum: Stretching the boundaries
VVC-dag: naar een stevig cultuurspreidend netwerk
RE: CULTURE - fast forward naar een circulaire samenleving (27 oktober)
Hdr-televisie: welke standaard zal bovendrijven?
Vernieuwing STEPP lidmaatschappen
5 nieuwe vacatures online
Werk je in de audiovisuele sector? Dan heb je ook een verhoogde kans op een burn-out
4 nieuwe vacatures online
Invitation to OISTAT Publication and Communication Annual Meeting
OISTAT Call for President and Executive Committee Candidates
Erkenning beroep podiumtechnicus, een woordje uitleg
2016 Sevilla OISTAT Meeting
Gemeente Merelbeke bouwt nieuw gemeenschapscentrum
VPT-vakmeeting thema logistiek
Wetenschappers willen einde maken aan gehoorschade
STEPP opnieuw vertegenwoordigd in de SARC
5 nieuwe vacatures online
Officiële erkenning van het beroep podiumtechnicus
8 nieuwe vacatures online
3 nieuwe vacatures online
Wet Overheidsopdrachten gewijzigd
Presentaties & foto's Contactdag Muntpaleis
Onderzoek naar de impact van European Digital Dividend 1 & 2
Ledverlichting niet schadelijker dan andere verlichtingstechnologieën
Theaterenquête 2016: Zo gaan Nederlandse theaters om met artiesten
4 nieuwe vacatures online
Spectaculaire lichtshow met drones boven haven Sydney
LED-verlichting: open je ogen voor de risico’s
7 nieuwe vacatures online
Staat Brian Johnson straks weer met AC/DC op het podium dankzij nieuwe In Ear Monitoring-technologie ?
Bedreigd audiovisueel materiaal uit de podiumkunsten gered
Call for Candidates for the Chair of OISTAT Education
Amptec organiseert Digico-event
8 nieuwe vacatures online
WSD2017 Exhibition and Scenofest Submissions Open from Jun. 15 to Sep. 15, 2016
Digital Theatre Words iPad version for FREE!
STEPP-Contactdag Muntpaleis 20 juni: het programma
Oproep voor onafhankelijke deskundigen voor de Strategische AdviesRaad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media – tot en met 12 juni 2016
Opleiding assistent podiumtechnicus Pianofabriek
VGC organiseert aanwervingsexamens
6 nieuwe vacatures online
Live ? Live Nation gaat concerten in Virtual Reality uitzenden
DPA in-depth workshop
Take OFF - MovingLab.be
Kunstenpunt publiceert studie rond 'spreiding' van de kunsten
Call for Candidates for the Chair of OISTAT Architecture
STEPP Contactdag Muntpaleis 20 juni
128dB niet luid genoeg voor F1 ...
In het spoor van de meester: Andrei Ivaneanu
Divine Decadence
NASA bouwt een 'wall of sound' als testopstelling
3 nieuwe vacatures online
Promotiedag Duurzame Verlichting 2016
3 nieuwe vacatures online
In memoriam: Eric De Backer
5 nieuwe vacatures online
7 nieuwe vacatures online
Fiber basics seminar
Dit theater lasert je telefoon terug je broekzak in
3 nieuwe vacatures online
Verslag studievoormiddag: geluidsnormen voor muziekactiviteiten - 3 jaar later
4 nieuwe vacatures online
Schrijf je nu in voor I-Lounge 2016
Sounddesign Festival
2 nieuwe vacatures online
Studievoormiddag: geluidsnormen voor muziekactiviteiten - 3 jaar later
8 nieuwe vacatures online
Studenten scenografie UHasselt en Saint-Luc Bruxelles presenteren expo Vice Versa
Basiscursus elektriciteit: nog enkele plaatsen vrij
Ons werk is het publiek zoveel mogelijk bedotten: Vlaamse Opera backstage op Radio 1
6 nieuwe vacatures online
Audiodescriptie: film en theater toegankelijk maken voor mensen met een visuele beperking
Amptec Fiber Basics Seminar
Gezocht: figuranten voor rampenoefening in het Antwerpse Sportpaleis
Nieuws van de buren: Locus en Bibnet worden Cultuurconnect
Ontdek de vernieuwde themapagina's op de STEPP-website
Tommy Lee drumt minutenlang ondersteboven na foutgelopen stunt
2 nieuwe vacatures online
Amptec organiseert electro acoustics en sound reinforcement seminar
Beste wensen voor een flitsend & goed klinkend 2016 !
Vlaamse cultuurhuizen moeten nu snel groen worden
3 nieuwe vacatures online
Theatertechnicus, een verrassende job bij de overheid
Stepp cursusaanbod voorjaar 2016
Goed begonnen is half gewonnen. Duurzaam (ver)bouwen van museum- en depotinfrastructuur
7 nieuwe vacatures online
DPA sneak-peak: Channel Zero unplugged
OIRA: gratis Online Risk Inventory & Assessment-tool
Programma STEPP-Contactdag 'Geluid' 27 oktober in Capitole Gent
5 nieuwe vacatures online
2 nieuwe vacatures online
DJ organiseerde geluidloze fuif in café in centrum Ternat
Hoe terug starten na je vakantie?
Gehoorschade? Test op 13 augustus gratis je gehoor te Knokke
3 nieuwe vacatures online
Digital Signage Days @ Auvicom
STEPP faciliteert de groep Techniek & Infrastructuur op Kenniskantoor
5 nieuwe vacatures online
Breng een virtueel bezoek aan de VRT-studios
Domoor laadt gsm op in (nep) stopcontact op theaterbühne
3 nieuwe vacatures online
Statement on Barrier collapse Blur gig in Blackpool
Locus/bibnet en VVC starten kenniskantoor voor cultuurprofessionals
Bose event in Capitole Gent
Smart vest creates entirely new human sense
Van Halen: 44.1 vs. 48 kHz
Bevraging opleidingsbehoeftes SFP en oKo
Oproep kandidaturen STEPP-voorzitterschap
Vivid: grootste lichtfestival ter wereld zet Sydney in vuur en vlam
Presentaties STEPP-Contactdag Hef & Hijs
Eurorock: een chronologisch relaas
Definitief programma STEPP-Contactdag
3 nieuwe vacatures online
Uitnodiging Praktijkgemeenschap infrastructuur
Amptec presenteert Sony DWX Digital Wireless Workshop
West-Vlaamse CC's kampen met tegenslag
7 nieuwe vacatures online
Brandweerhervorming zet zich door tot bij de audio-engineers
Design your own Floating Theatre
3 nieuwe vacatures online
1,1 miljard jongeren riskeren gehoorschade
2 nieuwe vacatures online
Kunstencentrum Vooruit | Demonstratie C2C-schoonmaak
Bioscoopzaal van Dolby: indrukwekkend geluidssysteem én meer beenruimte
2 nieuwe vacatures online
Sidi Larbi Cherkaoui wordt artistiek directeur Ballet van Vlaanderen
Landschapstekening kunsten gepubliceerd
Cultuurcentra na 2015 ?
Schitterende beelden van lichtfestival Gent
dbaudio mindset
Nominations for OISTAT Performance Design Commission Chair is now extended to Feb 15th , 2015
2 nieuwe vacatures online
2 nieuwe vacatures online
Besparingen lokaal cultuurbeleid
Groene apen: milieuzorg in het lokaal cultuurbeleid
In memoriam Roger Verbeken
VPT-themadag Hijsen en heffen
Creatieve sector op twee na grootste werkgever van Europa
Buy a DiGiCo desk and get an iPad for free
2nd Call for Candidates for the Chairs of OISTAT Performance Design and Research Commissions
Monitor mixing workshop
DPA backstage event with Girls in Hawaii
Beo OAE-dagen
VPT organiseert themanamiddag zenderfrequenties: de stand van zaken en de toekomst
2 nieuwe vacatures online
OISTAT nieuwsbrief november 2014
Presentaties STEPP-Contactdag Audio-, video- & lichtnetwerken online
Zaakvoerder dBcontrol krijgt levenslang...
9th Theatre Architecture Competition 2015
Lezing Een overzicht van audionetwerken (koper vs. fiber, ethernet vs. niet-ethernet, ... door Bart Lamberigts (Amptec) op STEPP-Contactdag
Lezing Netwerkprincipes: een algemene inleiding op audio-, video- en lichtnetwerken door Bart Swinnen (Luminex) op STEPP-Contactdag
Workshop Intelligent mergen van een DMX netwerk door Rudi Anthonissen (Lux Lumen) op STEPP-Contactdag
Workshop Dante door Ron Bakker (Yamaha) op STEPP-Contactdag
Programma STEPP-Contactdag 21 oktober deSingel
Call for Candidates for the Chair of OISTAT Research
Invitation for Amptec's DiGiCo, Waves and Optocore day
Het geheugen van mijn gezelschap: in dialoog over theatererfgoed
Pulse trefdag 23 okt. - Cultuur: (on)gemeen goed
Call for Candidates for the Chair of OISTAT Performance Design Commission
Wireless Seminar
Live mixing training for beginning engineers
How does light affect your mood?
Registration now open for the PLASA Rigging Conference 2014
3 nieuwe vacatures online
Candidate Slate for OISTAT Publication & Communication Commission Chair
The danger of wearing only one IEM
5 nieuwe vacatures online
OISTAT nieuwsbrief juli 2014
Digital Theatre Words (DTW) on App Store & Google Play
Last Call: Nominations for Chair of OISTAT Publication and Communication Commission Before July 18
Straatmuzikanten in Brussel mogen niet meer dan 60 decibel produceren
Sociaal fonds voor de podiumkunsten en STEPP zoeken Sectoraal preventieadviseur
Ook STEPP kan niet achterblijven met WK-nieuws: Geen hymnes tijdens Frankrijk-Honduras door defecte geluidskabel
4 nieuwe vacatures online
Presentaties STEPP-Contactdag Veiligheid online
Spreken is zilver, zwijgen is goud
Laatste plaatsen bijblijfcursus geluid (deel 1 & 2)
Kom je gedacht zeggen op de STEPP-werkgroepen !
Waarom muziek ook best een thema is in deze verkiezingen
Ingenium licht energieconcept CC Asse toe op STEPP-Contactdag 19 mei
5 nieuwe vacatures online
Antwerpse Bourla op lijst meest bedreigde monumenten van Europa
Lounge 2014
DPA gets a lot tougher
OISTAT nieuwsbrief april 2014
Lezing rond 4D-integraal veiligheidsdenken op STEPP-Contactdag 19 mei in CC Asse
STEPP-Contactdag op 19 mei in CC Asse
Vicoustic solutions now available at Amptec
Laatste plaatsen bijblijfcursus licht (gevorderden)
Opleidingstraject 'veiligheid in de podiumtechniek'
Sennheiser joins Dante networking standard
4 nieuwe vacatures online
Amptec is the new Belgian DiGiCo distributor
ITEAC 2014 First Keynote Speaker and Programme Features Announced
3 nieuwe vacatures online
Informatieavonden over ringleiding
Oproep tot wedstrijddeelname voor de Praagse Quadriennale 2015
Opera-icoon Gerard Mortier (70) overleden
Vlaanderen wordt wakker: 4G kan TV-beeld verstoren
Laatste plaatsen bijblijfcursus licht (beginners)
3 nieuwe vacatures online
Theatre Words nu beschikbaar voor Android
Schrijvers World Scenography ontvangen Golden Pen Award
Nieuwe naam voor De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet en Muziektheater
Call for Candidates for the Chair of OISTAT Publication & Communication Commission
Bericht over auteursrechten is poging van Simim om extra geld te claimen
Bioscopen hebben nu ook hun geluidsnormen
Nu weten we weer waarom: 4G-licenties leveren staat 360 miljoen euro op
Belgische primeur: dorpscinema opent 6D-zaal
Theater aan de Stroom gaat reclame uitbeelden tijdens stuk
5 nieuwe vacatures online
SARC-Advies met technische prioriteiten voor culturele infrastructuur gepubliceerd
Last Call for Candidates for the Chair of OISTAT Technology Commission
2 nieuwe vacatures online
Internationale Bourla conferentie in Antwerpen en Brussel
Danslegende Jeanne Brabants overleden
Pieter Nyckees nieuwe STEPP-coördinator
Ontdek nu de STEPP Bijblijfcursussen
STEPP wenst iedereen fijne kerstdagen en een voorspoedig 2014 !
Ontwerptekst normen voor elektronisch versterkte muziek voor het Brussels gewest
Deel van dak Apollo Theatre (Londen) stort in
Samen voor een eerlijk statuut
3 nieuwe vacatures online
OISTAT News
Opleidingscentrum Pianofabriek viert 20 jarig bestaan met expo rond podiumtechniek van 1940 tot 2000
Vlaams parlement heeft het nieuwe Kunstendecreet goedgekeurd
ITEAC 2014 cell for papers
Gratis registratie voor CUE 2014
Sabbattini (Antwerpen) zoekt kandidaten!
STEPP mee aan tafel op het ISOC
Faro lanceert traject 'duurzaam verbouwen voor musea'
Jonge Sla & Pulse vertellen je meer over jouw CO2-uitstoot!
Theatre Words goes Digital
Studiedag 'verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van productieleiders'
Cirque du soleil - boete
Groene Apen