Home
Sponsormogelijkheden

Nieuwsbrief

Abonneer je nu op onze elektronische nieuwsbrief!

Social Media

Ook STEPP heeft een eigen facebookpagina!
Bezoek ons

STEPP kan je ook vinden via LinkedIn!
Bezoek ons

Volg STEPP op Twitter!
Bezoek ons

CULTUURPALEIZENARCHITECT PAUL ANDREU (80) OVERLEDEN

13 10 2018

Via vrtNWS en NOS

 

De Franse architect Paul Andreu is op 80-jarige leeftijd overleden. In 1968 kwam Paul Andreu, geboren in Bordeaux in 1938, als pas afgestudeerde architect bij de overkoepelende organisatie van de luchthavens van Parijs. Hij bleef er 30 jaar verantwoordelijk voor de huisstijl. Charles de Gaulle in Roissy draagt zijn stempel. Hij ontwierp luchthavens op alle continenten, maar ook een aantal opera- en theatergebouwen (o.m. die van Peking en Jinan), en spektakel-architectuur, zoals de "Grande Arche" in Parijs, de moderne Arc de Triomphe. 

Zijn eerste opdracht buiten Frankrijk was het Maritiem Museum in Osaka. Daar dook voor het eerst zijn karakteristieke metalen bol op, omringd door water. Hij heeft erg veel ontworpen in China, en elders in Azië, onder meer het nationaal theater dat de opera van Peking huisvest. Om dit theater te betreden gaat men onder het omringende water door, het gebouw heeft geen entree op straatniveau. Hij tekende ook het centrum voor oriëntaalse kunst in Shanghai.

In 2003 opende hij zijn eigen kantoor in Parijs. 

Nationaal centrum voor uitvoerende kunsten, Peking, copyright Angela McKenzie

In mei 2004 stortte op de luchthaven Charles de Gaulle een deel van een gebouw in dat een jaar eerder door Andreu ontworpen was. Andreu was erg onder de indruk en staakte zijn activiteiten voor een tijd. Onderzoek wees uit dat hem niets te verwijten viel.

Charles de Gaulle, copyright Artstreetecture

Hij ontwierp ook stations en terminals, onder meer die van de kanaaltunnel aan Franse kant, een brug over de Seine en het voetbalstadion van Saint-Denis. En iedereen kent zijn "Grande Arche", een modern antwoord op de Arc de Triomphe in Parijs, een glimmend vervormd vierkant landmark net buiten de Périphérique, een poort tot La Défense, de uitbreiding van Parijs in de jaren 80.