18 11 2011
|
Jonge Sla - naar een duurzame kunstenpraktijk
Kan de kunstensector iets doen voor de toekomst van onze planeet? Zeker weten! Kleine veranderingen maken vaak al een groot verschil. Ecologisch werken hoeft zelfs helemaal niet moeilijk of duur te zijn. Voor ecodummies, ‘gevorderden’ en alles daar tussenin, is er nu Jonge Sla, dat kunstenaars en hun organisaties begeleidt naar een duurzamere kunstenpraktijk.
|
Jonge Sla biedt toegankelijke info, praktische instrumenten en methodieken om de ecologische impact van jouw artistieke werking en organisatie te verkleinen. Alles werd op voorhand uitgetest in samenwerking met een aantal kunstenaars en kunstorganisaties. Het resultaat wil Jonge Sla nu graag delen met de hele kunstensector.
Wat biedt Jonge Sla aan?
In de eerste plaats biedt Jonge Sla begeleiding op maat. Wil je met de medewerkers van je organisatie een actieplan ontwikkelen met ecologische maatregelen? Of wil je de krachten bundelen met de collega’s van je stad / regio? Jonge Sla heeft verschillende formules van begeleiding (S, M, XL, regio of productie) die worden gegeven door low impact man Steven Vromman en Kristof Daniels van Ecolife. Wie meer wil weten over de situatie van zijn gebouw, kan een beroep doen op Lode Vranken (architect, onder meer van het passiefgebouw van Bij’ De Vieze Gasten) voor een gebouwenscan. In het voorjaar van 2012 start ook een opleiding tot ‘eco-coach’. Het grootste deel van het aanbod is gratis. Alle kunstenaars en organisaties die vanuit het Kunstendecreet gesubsidieerd worden, kunnen deelnemen. Check alle info en de voorwaarden op www.jongesla.be/aanbod. De begeleidingen vinden plaats tussen december 2011 en september 2012. Snel inschrijven is de boodschap!
Daarnaast kan je ook zelf aan de slag gaan: zo kan je je eigen werking doorlichten met behulp van gebruiksvriendelijke checklists op maat van de kunstenpraktijk. Op www.jongesla.be/checklists zijn drie checklists te vinden: voor kunstenpraktijk, organisatie en gebouw. En op www.jongesla.be/goedepraktijken kan je inspiratie opdoen bij je collega’s: een aantal kunstencentra, productiehuizen en andere organisaties hebben immers de voorbije jaren interessante en creatieve oplossingen bedacht om ecologisch te werken. Je kan die goede praktijken op de website bekijken, of zelf je eigen ervaringen invoeren.
Op www.jongesla.be/basisinfo ten slotte krijg je heldere en begrijpelijke basisinfo over milieu en ecologie. Wat betekent ‘transitie’ precies? Hoe zat het nu weer met de klimaatverandering en het broeikaseffect? En wat is peak oil eigenlijk? Je leest er alles over op de website.
Jonge Sla bundelt de krachten om werk te maken van een duurzame kunstenpraktijk!
Jonge Sla is een initiatief van VTi, steunpunt voor de podiumkunsten en milieuorganisatie Ecolife. Projectpartners zijn: BAM (Instituut voor beeldende, audiovisuele en mediakunst), Muziekcentrum Vlaanderen,STEPP en het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten. Met de steun van Joke Schauvliege, minister van leefmilieu, natuur en cultuur. Dit NME-project wordt gefinancierd in het kader van het Projectsubsidiebesluit Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid.
www.jongesla.be
NikolWellens- info@jongesla.be - 02 274 17 68
|