10 04 2018
Eerstdaags valt STEPP-Magazine #27 in de bus. Daarin vindt u naast het STEPP-, OISTAT- en productnieuws volgende inspirerende artikels.
STEPP-Magazine is ook verkrijgbaar als individueel nummer (12€ - ook voorgaande nummers). U kan hiervoor een email sturen naar info@stepp.be. Wil u steeds STEPP-magazine ontvangen, word dan vandaag nog lid van STEPP.
20 jaar Vlaams cultuurbudget: hoger of lager ?
Er doen veel verhalen de ronde over de evolutie van het cultuurbudget. Gaat het na de stevige besparingen nu opnieuw omhoog? Welke cultuurminister was de grootste investeerder of de strengste (be)spaarder? En welke deelsector heeft daar het meest bij gewonnen of verloren? Een fijnmazige analyse van de begrotingscijfers sinds 2000 belooft in 2018 een hoopgevend herstel, maar nog niet tot het niveau van 2009.
De Corsicaanse lift
Bryan Buddaert en Jasper Cosemans zijn aan hun laatste jaar podiumtechnieken bezig op het RITCS in Brussel. Tijdens de workshop Special Effects waren ze zo begeesterd door wat je met mechaniek kan bereiken dat ze besloten om er zelf een na te bouwen.
Inkaderen en ophangen
De CUE/VPT Innovatieprijs is gewonnen door de Stavaria van de firma StaPoTech. De jury was unaniem in de toewijzing van de winnaar. “In al zijn eenvoud een mooie oplossing voor een variabele lengte van een staalkabel.”
Het lichtend pad
Wij zijn geschiedenis een beetje kent weet wel dat een feest van het licht tijdens de donkerste dagen van het jaar geen nieuw idee is. Fakkeltochten en vuurwakes dateren van ver voor de kerstening. Wel relatief nieuw is de hoogtechnologische vertaling van die oude gebruiken. En het is een kunstvorm die overslaat. Een beetje zichzelf respecterende stad of instelling houdt een nocturne of heeft ergens een lichtspektakel.
Uit de oude doos: tekensjablonen
Iedereen die niet vertrouwd is met het reilen en zeilen van producties vraagt zich af wat de job van technicus inhoudt. Veelal verglijdt de omschrijving dan gemakshalve naar ‘s avonds wat aan die knopjes draaien. Dat er aan elke voorstelling behoorlijk wat voorbereiding te pas komt en er dikwijls vanaf ‘s morgens al gebouwd wordt, is voor velen een verrassing. Dat er in aanloop van die avond nog veel meer planningswerk aan te pas komt, is al helemaal speciaal.
Transparency and reflection: alternative projection surfaces
In live events increasingly more video and other projection is being used. On top of that, artists do not want to limit themselves by just projecting on a flat projection screen anymore. All kinds of surfaces are being used.
In memoriam
Hugo Johannes Van Uum (1958-2018)
Benoit Dugardyn (1957-2018)
Alexandre Obolensky (1952-2018)
Een nieuwe norm voor hijs- en hefinstallaties: Europa eist haar rol op
Sinds kort ligt het ontwerp voor de nieuwe Europese norm voor hijs- en hefinstallaties in de entertainmentindustrie ter inzage. Het uitgelezen moment om er kennis van te nemen, zegt commissielid Gert Jan Brouwer. “Nu kan je er commentaar op geven.”
Boekbespreking: Acoustics in performance - Richard E. Honeycutt
Het is een ervaring die geen enkele klanktechnicus vreemd is: je bent meegereisd met je groep of gezelschap en je komt de plaats van het concert binnen... en je krijgt dat sluipende gevoel van “vanavond wordt het pompen of verzuipen”. Een optreden in een galmende fabriekshal of een artistiek figuur dat onmogelijke eisen stelt. Daar valt op dat moment dan niet tegenop te schertsen. Daar bestaat geen plug-in voor. Waar wel wat aan te doen is, is aan het voorkomen van akoestische problemen. Die worden meestal veroorzaakt door beslissingen die genomen werden zonder enige notie van hoe akoestiek werkt en op welke principes geluidsversterking isgestoeld. Om daar aan tegemoet te komen, is er nu ‘Acoustics in Performance’ |