10 12 2017
Meer publiek met livestreaming
Meer en meer cultuur- en gemeenschapscentra hebben plannen rond livestreaming. Livestreaming is een geknipte tool om meer publiek te bereiken, zo blijkt uit onderzoek en ervaarden we met onze eigen experimenten. Maar je doet het best goed doordacht. Deze dag brengt je een mix van inspirerende voorbeelden, een hands-on workshop om livestreaming op een slimme manier in te zetten, learnings uit onze experimenten en een juridisch luik rond auteursrechten. Voldoende gewapend, met veel goesting én inspiratie over livestreamprojecten keer je huiswaarts.
Op het programma
Je kan het volledige dagprogramma volgen of je kan kiezen voor één of meerdere module(s). Deelnameprijs is 25 euro.
Plenair voormiddaggedeelte
9u30: Onthaal en koffie
10u: Welkom (An Vanlierde, Cultuurconnect)
10u05-10u20: Livestream discovered (Maike Somers, Cultuurconnect) We werpen een blik op enkele inspirerende cases mbt livestreaming en andere vormen van cultuurbeleving.
10u25-12u30: SOS Livestream - Workshop olv Anton Olbrechts en Joos Callens (Mediaraven) In deze workshop gaan we kort in op de praktische en technische aspecten van livestreaming. Maar we kijken ook verder dan enkel de knoppenkennis. Op basis van een aantal inhoudelijke cases leer je op welke manier livestreaming best wordt ingezet. Zo komen we tot een strategie rond livestreaming in de context van cultuurhuizen. Afsluitend kan je bestaande plannen verder uitwerken en hierover in kleine groepjes uitwisselen.
12u30-13u30: Lunch met ‘postersessies’ Een aantal cultuurhuizen ging reeds aan de slag met livestreaming. Het opzet en de resultaten van deze projecten worden gepresenteerd op posters. Tijdens de lunch kan je deze posters bekijken en de betrokken medewerkers aanspreken en bevragen.
Namiddaggedeelte
13u30-14u30: Plenaire sessie Livestreaming en auteursrechten Welke auteursrechten of naburige rechten gelden in het geval van livestreaming? Welke afspraken moeten vastgelegd worden? Wat is een correcte vergoeding? Wat met SABAM of andere beheersvennootschappen? Wat met de uitzonderingsregels voor woonzorgcentra? Deze en andere vragen worden beantwoord door jurist Pieter Jan Valgaeren (Artistiek directeur Stadstriënnale Hasselt, docent Mediarecht Thomas More).
14u30-15u30: Keuzesessie
- Vier livestreamexperimenten op één jaar tijd: de learnings (sessie open voor iedereen)
Het afgelopen jaar zette Cultuurconnect met de Warande een aantal experimenten op, waarbij we voorstellingen livestreamden naar één of meerdere woonzorgcentra. Met hetpaleis doen we dit in december met de voorstelling ‘Sunjata’ naar de kinderafdeling van UZA. Hoe pakken we dat aan en wat leren we hieruit? Gijs Van Doorn (Warande), Elke Grommen (hetpaleis) en An Vanlierde (Cultuurconnect) delen het graag met jullie.
- Teken in op een livestreamactiviteit (sessie enkel voor de cultuur- en gemeenschapscentra uit de provincie Antwerpen!)
Met de livestreamexperimenten van het voorbije jaar leerden we een pak bij. Zo hebben we nu een helder zicht op do’s en don’ts om te livestreamen naar een woonzorgcentrum. Dankzij de financiële steun van de provincie Antwerpen, livestreamen we op 14 juni het optreden van Barbara Dex vanuit de Warande. Alle Antwerpse cultuur- en gemeenschapscentra krijgen de mogelijkheid om hierop in te tekenen en zo hun lokaal woonzorgcentrum te laten meegenieten. In deze sessie verneem je wat dit betekent voor jouw cultuurcentrum en wat je mag verwachten vanuit Cultuurconnect (Evi Gillard, Cultuurconnect)
15u30: einde
Praktisch
Deze inspiratiedag gaat door op donderdag 26 januari in Het Paleis in Antwerpen.
Inschrijven kan via deze link.
|