12 05 2011
Tijdens de vergadering van de Commissie van Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed in het Vlaams Parlement op 26 april 2011 gaf Joke Schauvliege, minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur een stand van zaken over de invoering van de nieuwe geluidsnorm voor elektronisch versterkte muziek. Dit gebeurde naar aanleiding van een vraag om uitleg van mevrouw Tinne Rombouts (CD&V).
Na het 'Voorstel voor een Vlaamse reglementering maximaal geluidsniveau muziek in een inrichting' van de minister midden januari en de massale reactie hierop door de muziek- en jeugdsector - maar ook door andere sectoren en individuen - werd tijdens deze zitting de volgende fase in het beleid rond gehoorschade duidelijk. Uit het verslag blijkt dat de minister een aantal opmerkingen en bedenkingen weerhoudt, namelijk het belang van de plaats van geluidsmeting, de vrees voor de budgettaire impact van flankerende maatregelen, onduidelijkheid rond het materiaal waarmee de meting moet gebeuren en de kostprijs hiervan en niet het minst de bedenking dat de 100dB(A)-norm te laag zou zijn om op een technisch haalbare manier een optimale muziekbeleving te garanderen. Geplande wijzigingen van het voorstel van reglementering betreffen dan ook de aanpassing van beoordelingscategorieën, de opmaak van een integrale regeling op Vlaams niveau door de integratie van het KB 1977 in VLAREM en de vereenvoudiging van flankerende maatregelen om het uitvoeren ervan zo haalbaar mogelijk te maken. Ook worden samenwerkingsovereenkomsten met bijvoorbeeld gemeenten onderzocht om de aankoop van specifiek meetmateriaal financieel draagbaar te maken voor kleine organisaties.
Belangrijk om weten voor de sector is de mededeling van de minister dat een definitieve regeling en vooral dan de implementatie ervan onhaalbaar is voor de zomer van 2011. De inwerkingtreding van de regeling is eerder voorzien vanaf 1 januari 2012. Bovendien wordt overwogen gedurende twee jaar een overgangsperiode te voorzien, hoewel tijdens deze testperiode de regeling wel degelijk al van toepassing zou zijn. Bij het in voege treden van de nieuwe norm kan de sector in ieder geval op een technische informatieronde rekenen, zodat duidelijk is wat van de verschillende actoren verwacht wordt. Ook voor het publiek, meer bepaald jongeren, zal een grootschalige sensibiliseringscampagne over gehoorschade opgezet worden in samenwerking met Jo Vandeurzen, minister van Volksgezondheid.
De voorlopige versie van het integrale verslag van de commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed van 26 april 2011 kan je hier bekijken.
Via oKo. |