17 11 2015
Al ruim een decennium heerst er in ons land een verhoogde bedrijvigheid in het bouwen of verbouwen van musea, archiefruimten en erfgoeddepots, op grote en kleine schaal. Diverse projecten staan momenteel in de steigers en worden met veel aandacht en verwachting gadegeslagen. Er werd en wordt bijgevolg veel ervaring opgedaan inzake het plannen, programmeren, managen, coördineren en opvolgen van nieuw- of verbouwprojecten. Het gaat daarbij om complexe processen waar iedereen vanuit zijn rol en verantwoordelijkheid als betrokken partij mee te maken krijgt.
Hierover zijn tal van vragen te stellen. Over welke processen gaat het? Hoe zijn de rol en verantwoordelijkheid van de betrokken partijen (bouwheer, gebruiker, architect enz.) gedefinieerd? Wie doet wat en heeft welke verantwoordelijkheden bij de opvolging en de besluitvorming van een bouw- of verbouwproject? Hoe voer je behoefteanalyses uit en hoe communiceer je ze? Hoe werk je een projectdefinitie en Programma van Eisen uit? Waar staat duurzaamheid voor en waar en hoe komt duurzaamheid aan de orde?
Over deze en andere kwesties organiseert FARO in samenwerking met de provincie Antwerpen en het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) op donderdag 19 november een infodag in de Blauwe Foyer van Kunstcampus deSingel in Antwerpen.
Verschillende sprekers uit binnen- en buitenland komen er de aanpak van hun (ver)bouwproject toelichten, met bijzondere aandacht voor de duurzaamheid van het traject voorafgaand aan de realisatie van museum- en depotinfrastructuur. Een goede voorbereiding is immers al het halve werk, of goed begonnen is half gewonnen! In deze optiek presenteert de provincie Antwerpen onder meer het voorbereidend Programma van Eisen voor de realisatie van een innovatief erfgoeddepot op Campus VESTA in Ranst, gebaseerd op de principes van low energy storage uit het zogenaamde Denemarkenmodel. Deze infodag is tevens de afsluiter van het traject ‘Duurzaam (ver)bouwen voor musea’ (2013-2015) dat FARO in samenwerking met het CVAa en Vlaams Bouwmeester realiseerde. De voornaamste bevindingen van dit traject werden gebundeld in de publicatie ‘Duurzaamheid is een streven. Musea en depots (ver)bouwen’ die op de infodag zal worden voorgesteld.
Programma
9.00 uur: Ontvangst met koffie
9.30 uur: Introductie | Walter Rycquart (provincie Antwerpen) en Olga Van Oost (FARO)
9.45 uur: De realisatie van duurzame museum- en depotinfrastructuur | Jean Hilgersom (ToornendPartners en ICAMT)
10.15 uur: Het nieuwe Collectiegebouw van Boijmans; een duurzaam publiek depot | Ina Klaassen (Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam)
10.45 uur: Koffiepauze
11.00 uur: Cultureel-erfgoeddepots en besluitvormingsprocessen in Vlaanderen: over noden, projectdefinities en programma’s van eisen | Inge Bertels (Architectural Engineering Lab Vrije Universiteit Brussel)
11.30 uur: Duurzaam (ver)bouwen voor musea. Een reisverslag | Olga Van Oost (FARO)
12.00 uur: Posterpresenaties
Depot Rato Mechelen | Anouk Stulens (Dienst Musea & Erfgoed Mechelen)
Regionaal erfgoeddepot Potyze Ieper | Wouter Lammens (provincie West-Vlaanderen)
12.30 uur: Lunch
13.30 uur: How to minimise the energy use and complexity of climate control around artifacts | Tim Padfield (Conservation Physics)
14.30 uur: De erfgoedloods op Campus VESTA te Ranst: voortraject naar een duurzaam depot | Veerle Meul en Charlotte Rubbens (Dienst Erfgoed Provincie Antwerpen)
15.00 uur: Panelgesprek en vragen
16.00 uur: Afsluitende drink
Praktisch
Donderdag 19 november, 9.00-16.00 uur, Kunstcampus DeSingel (Blauwe Foyer), Desguinlei 25, 2018 Antwerpen.
Prijs: 20 euro
|