26 02 2019
Via vrtNWS
De Universiteit van Maastricht heeft een nieuwe behandelingsmethode ontwikkeld voor mensen die lijden aan tinnitus. Volgens de laatste cijfers van UZA Antwerpen heeft twintig procent van de Vlaamse jongeren een permanente piep in de oren. Dit onderzoek kan hen wellicht helpen. Bert Lecomte heeft al zes jaar last van tinnitus en is positief, zegt hij tegen VRT NWS. "Ik ben blij dat er zoveel aandacht is voor dit probleem."
Onderzoekers in Maastricht hebben nu vastgesteld dat het belangrijk is om patiënten juist bloot te stellen aan oorsuizen, om ze te leren er minder gevoelig voor te worden. Rilana Cima is psycholoog en wetenschapper bij de Universiteit van Maastricht en heeft zich beziggehouden met de gespecialiseerde tinnitusbehandeling. "Waar wij achter zijn gekomen, is dat psychische behandelingen beter helpen om tinnitus aan te pakken dan wanneer je audiologie als aanknopingspunt neemt", zegt Cima tegen VRT NWS.
Bert Lecomte is zelf ook tinnitus-patiënt en beheerder van website "De Tuut van Tegenwoordig", waar mensen die last hebben van oorsuizen elkaar om tips kunnen vragen. "Vroeger zeiden we: je moet de piep negeren. Nu leert nieuw onderzoek ons dat je er juist aan blootgesteld moet worden", zegt Lecomte. "Toen ik erachter kwam dat ik aan tinnitus leed, was het heel zwaar. Maar ik ben nu op een punt gekomen dat ik er overdag minder last van heb en meer rust kan vinden. Maar het zal nooit helemaal weggaan."
Hoopvol voor anderen
Lecomte heeft een tijd terug therapie gehad om zijn ademhaling onder controle te krijgen om minder last te hebben van tinnitus. Hij vindt het een goede ontwikkeling dat er veel onderzoek gedaan wordt naar oorsuizen. "Goed onderzoek is hoopvol voor anderen die een constante piep of ruis ervaren. Dit geeft ons dus weer hoop."
"Nu worden patiënten nog te vaak van het kastje naar de muur gestuurd en wordt vooral gewezen op het audiologische probleem", zegt Cima. "Artsen kijken te vaak naar manieren om de symptomen weg te nemen, terwijl de piep dan alleen maar gevoeliger wordt.”
En dus zetten Cima en haar team straks vooral in op gedragstherapie om het probleem aan te pakken. De psychologische tests in het onderzoek verbeterden de situaties van 80 procent van de tinnituspatiënten. Dat betekent niet dat het probleem direct is opgelost. "De één heeft er meer baat bij dan de ander. We gaan inzetten op een multidisciplinaire behandeling, waarbij bijvoorbeeld lichaamstherapeuten, gedragspsychologen en andere artsen aan het werk gaan."
Langdurig lawaai
Stress kan een oorzaak zijn van tinnitus, maar in die hoedanigheid gaat het vaak vanzelf over. Blootstelling aan langdurig lawaai, door bijvoorbeeld bij een luidspreker te staan, is vaak de grootste boosdoener.
Festivalgangers gaan op den duur wennen aan de sterkte van het geluid, waardoor niet altijd oordopjes worden gedragen. Volgens oorsuizen.be moet altijd gehoorbescherming gedragen worden bij het overschrijden van 85 dB om oorsuizen te voorkomen.
België loopt achter
Binnenkort komt er een richtlijn voor Europese landen hoe het probleem gedragsmatig aan te pakken. In Nederland zit het tinnitusonderzoek inmiddels in het standaard zorgpakket. In België nog niet, volgens Cima. "Ook zijn er in België nog geen audiologische centra die tinnitus-patiënten onder de loep nemen. Vooral neus-, keel- en oorartsen zijn daar nu voor verantwoordelijk, terwijl zij het gedragsmatige niet altijd goed kunnen toetsen. En daar gaan wij nu wel op inzetten."
Volgens Cima zijn er wel veel Belgische collega’s die interesse hebben in haar onderzoek. "Maar het feit blijft wel dat België op dit vlak achterloopt op ons systeem. Over vijf jaar willen wij kijken hoe de situatie in Europa ervoor staat wat betreft tinnitus."
|