22 05 2018
"Amberdrift, wat een geweldig woord" (Sven Gatz, 17 mei)
Er is Europese regelgeving in de maak die vanaf 1 september 2020 de levering van alle lichtbronnen die minder dan 85 lumen per Watt produceren zou verbieden. Tot nu toe waren voor theaterverlichting bij de overgang naar energiezuiniger lichtbronnen steeds uitzonderingen voorzien in de wetgeving. Blijkt echter ook dat de huidige led-alternatieven niet langer zouden voldoen aan de nieuwe norm.
Vanuit verschillende hoeken uit de brede culturele sector kwam hierop uiteraard reactie aangezien de nieuwe regels zowel economisch, technisch als artistiek een nogal dramatische impact zouden hebben, en qua duurzaamheid eigenlijk weinig zoden aan de dijk zouden zetten. Tegelijkertijd wil de sector benadrukken duurzaamheid en energiezuinigheid hoog in het vaandel te voeren en de ontwikkeling van goede laternatieven allesbehalve te willen afremmen.
Ondertussen is heel wat gebeurd en worden ook de beleidsmakers wakker. Een overzicht:
- De ALD trapte de SaveStageLighting-campagne op gang met de publicatie van deze primer; de online petitie verzamelde 77638 'handtekeningen'.
- STEPP stapte mee in een Europees consortium met o.m. OETHG, VPLT, DTHG, VPT, en diende mee dit joint statement in tijdens de EU Public Consultation. Als resultaat hadden een groep van ledenorganisaties, fabrikanten en lichtontwerpers van de live entertainment industrie een productieve meeting op 17 mei met het DG Energie, waarop werd afgesproken een specifieke technische tekst op te stellen als voorzet voor verdere uitzonderingen voor podiumbelichting zonder de ontwikkeling van duurzamere technologieën af te remmen. Pearle, de Europese federatie voor werkgevers in de culturele sector, neemt hierin het voortouw nadat ze eerder ook deze position paper schreef.
- STEPP bezorgde aan alle Vlaamse Europarlementsleden een verduidelijkende nota inzake de problematiek, vergezeld van een oproep tot gezond verstand. Verschillende parlementsleden gaan de zaak alvast opvolgen aangezien de bal in eerste instantie in het kamp van de Europese commissie ligt. STEPP bezorgde deze nota ook aan de FOD Leefmilieu die na de voorzet door de Europese commissie nog input kan leveren.
- Ook in het Vlaams parlement werd intussen minister van cultuur Sven Gatz geïnterpelleerd over de kwestie, waarbij STEPP inhoudelijke input aanleverde aan het kabinet. Een woordelijk én videoverslag van deze interpellatie vind u via deze link.
Meer nieuws:
En natuurlijk is er ook de STEPP-Contactdag “Watt na de gloeilamp” op dinsdag 12 juni in het Concertgebouw in Brugge:
|