28 09 2012
Skypen op scène, of theater op het filmscherm: steeds vaker wordt de scenografische ruimte omschreven door middel van nieuwe media. Technologieën als 3D- en hologramprojectie, virtuele realiteit en “intelligente” materialen verruimen onze ruimtelijke verbeelding, en laten ons toe om steeds complexere beelden te creëren. Maar hoe rekbaar is de scenografie, en ons ruimtelijk begrip? En welke rol speelt die technologie in het creatieproces?
Op 5 november zoomt STEPP in op de vervaging van grenzen tussen fysieke en technologische ruimte in een reeks ontmoetingen met hedendaagse scenografen, ontwerpers, en technici. Het is net die kruisbestuiving die hedendaagse scenografie zo tekent: technologie is niet enkel een middel, maar maakt steeds meer deel uit van het verhaal zelf. Wat dit voor de inhoud betekent is niet altijd even duidelijk. Kunnen we nog spreken van een scenografie die zich beperkt enkel en alleen tot de vormelijke creatie op een scène in functie van een voorstelling? Of kan het ook een ingrijpen zijn in de openbare ruimte?
OP HET PROGRAMMA
Erki De Vries, Linde Raedschelders (Berlin) en Elke Vancampenhout (a.pass) praten over de grenzen van de ruimte. Hoe komt de scenografische ruimte tot stand, en waar liggen de raakvlakken tussen scenografie, architectuur, en beeldende kunst? Thomas Nagels (Culture Crew), Kris Verdonck en Saskia Louwaard komen praten over techniciteit en constructie: Wordt de technieker een beetje kunstenaar? Wordt de artiest een techneut? Peter Misotten (Filmfabriek), Frank De Wulf (o.a. musical Ben X) en Barbara Vandendriessche komen vertellen over de impact van videoprojectie op de dramatrugie, scenografie en ruimte.
Stefaan Haudenhuyse (Studio 100) en Eric Joris (Crew) komen praten over virtuele realiteit: Kan virtuele realiteit op zichzelf staan of is een koppeling steeds noodzakelijk? Hoe gaat dit ‘virtuele theater’ concreet te werk? Chris Coremans (Monkey Business) en Karen Van Godtsenhoven (Momu) en Jo Klaps hebben het dan weer over tijdelijke installaties en tentoonstellingsscenografie. Ief Spincemaille (Werktank), Tom Heene en Wouter Decorte komen praten over hoe multimedia, videospelletjes, video-installatie, 3D, animatiefilm, video walls binnendringen in de ervaring van theater en performance vandaag. In hoeverre heeft die techniciteit een plaats in het tot standkomen van de ervaring van ruimte en dramaturgie?
Ivo Kersmaecker (Showtex) geeft een workshop hologramtechnologie.
Het volledige programma vind je binnenkort op deze website.
PRAKTISCH:
Wanneer: maandag 5 november Waar: KASK / Bijlokesite, Gent Hoe: Parkeren is niet evident, maar het KASK is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het station Gent-Sint-Pieters is het 20 minuutjes stappen, of 10 minuutjes rijden met tram 4 of bus 4, 9, 14, 15, 16, 41, 43, 53, 65, 67, of 69. Deelnemen: STEPP-leden 35 EUR / niet-leden 90 EUR
REGISTREREN:
Je kan je via deze link inschrijven.
Dit symposium wordt georganiseerd in samenwerking met het KASK School of Arts / Hogeschool Gent. |